Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Yli 130 000 venäläissotilasta saanut surmansa taisteluissa – Ukraina sai vankienvaihdossa takaisin 116 taistelijaa

Yli 130 000 venäläissotilasta on kuollut taisteluissa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainassa liki vuosi sitten, selviää Ukrainan asevoimien julkaisemista tilastoista.

Ukrainan mukaan pelkästään perjantaina olisi saanut surmansa 720 venäläistä. Lisäksi Ukraina sanoo tuoreeltaan tuhonneensa kuusi panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa, kolme panssarivaunua ja kolme ilmatorjuntajärjestelmää.

Tilastoista on englanniksi kirjoittanut brittilehti Guardian. Lehden mukaan Ukrainan asevoimien julkaisemille tilastoille ei ole saatu riippumatonta vahvistusta ja ne poikkeavat Venäjän kertomista.

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak sanoo Ukrainan tehneen jälleen mittavan vankienvaihdon.

Hän sanoo Ukrainan saaneen vaihdossa takaisin 116 vangiksi jäänyttä. Vapautettujen joukossa on muun muassa Mariupolin puolustajia sekä Bahmutin lähellä toimineita tarkka-ampujia.

Lisäksi Ukraina on saanut Jermakin mukaan vaihdossa kahden kuolleen ulkomaisen vapaaehtoisen ruumiit sekä Ranskan muukalaislegioonassa palvelleen Ukrainan joukkoihin vapaaehtoiseksi lähteneen ukrainalaisen ruumiin.

Jermak ei kerro tviiteissään, mitä Venäjä sai vaihtoprosessissa.

Britannia: Venäjä yrittää saada miehitettyjä alueita osaksi pitkän aikavälin strategiaansa

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on integroinut miehittämiään ukrainalaisalueita muodollisesti eteläiseen sotilaspiiriinsä, mutta tällä ei todennäköisesti ole välitöntä vaikutusta sodan kulkuun.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi eilen, että niin sanotut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat sekä Zaporizhzhjan ja Hersonin alueet olisi lisätty sotilaspiirin alaisuuteen.

Brittiministeriön tuoreimman tiedusteluraportin mukaan päätös alleviivaa sitä, että Venäjän asevoimat luultavasti pyrkivät saamaan alueita osaksi pitkän aikavälin strategiaansa. Venäjä kuitenkin lähettää Ukrainaan joukkoja kaikista sotilaspiireistään, eikä integroinnilla luultavasti ole välitöntä vaikutusta sotaan, arvioidaan raportissa.

CNN: Yhdysvallat ohjaa takavarikoituja venäläisvaroja Ukrainan avuksi

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland ilmoitti perjantaina ensimmäistä kertaa Venäjältä takavarikoidun varallisuuden ohjaamisesta Ukrainan auttamiseksi, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Garland kertoi päätöksestä perjantaina esiintyessään Yhdysvaltain oikeusministeriössä Ukrainan valtakunnansyyttäjän Andri Kostinin kanssa.

– Tänäisellä hyväksynnälläni, takavarikoidut varat siirretään seuraavaksi ulkoministeriölle Ukrainan kansan tukemiseksi, Yhdysvaltain Garland sanoi CNN:n mukaan

– Venäläiset sotarikolliset eivät löydä turvapaikkaa Yhdysvalloista, hän lisäsi.

Ukrainan avuksi siirrettävä omaisuus on takavarikoitu venäläisoligarkki Konstantin Malofejevia vastaan asetettuihin pakotteisiin liittyen. Yhdysvallat oli asettanut Malofejeville pakotteita viime vuoden huhtikuussa, sillä hänen oli katsottu toimineen joko suorasti tai epäsuorasti Venäjän hallinnon puolesta tai sen hyväksi.

Oligarkilta siirretään 5,4 miljoonan dollaria Ukrainan jälleenrakentamiseen

Garland ilmoitti huhtikuussa Malofejevia vastaan nostetusta syytteestä, jonka mukaan oligarkki olisi kiertänyt pakotteita. Kesäkuussa Malofejeville kuuluneelta yhdysvaltalaisen pankin tililtä takavarikoitiin miljoonien arvoinen summa.

Ukrainalaissyyttäjä Kostinin mukaan maat lähettävät nyt selkeän viestin siitä, ettei kansainvälisiin rikoksiin liittyen voi saada immuniteettia, eikä niistä jätetä rankaisematta.

Kostinin mukaan ulkoministeriölle siirretään 5,4 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvosta takavarikoituja varoja sodan hävittämän Ukrainan jälleenrakentamiseksi.

– Olemme kiitollisia Yhdysvalloille sen päättäväisistä toimista ja tuesta. Ukrainan kansa ei tule sitä ikinä unohtamaan, Kostin sanoi CNN:n mukaan