Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV: Tupakka, alkoholi ja ylipaino merkittäviä syövän riskitekijöitä – "Jo kohtuullinen alkoholin käyttö lisää rintasyövän riskiä"

Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikön Sanna Heikkisen mukaan tupakoinnin lopettamisella tai vähentämisellä voi alentaa syöpäriskiä kaikista vaikuttavimmin.

Tupakka on edelleen suurin ja tärkein syövän riskitekijä, kertoo Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Sanna Heikkinen MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

– Tupakoinnin vähentämisellä ja välttämisellä pystyt kaikista vaikuttavimmin alentamaan omaa syöpäriskiä, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan myös alkoholin käyttö ja ylipaino ovat merkittävä syytekijä aika monessa eri syövässä.

– Esimerkiksi alkoholin suhteen emme voi asettaa turvallisen käytön rajaa, sillä tiedämme, että jo kohtuullinen alkoholin käyttö lisää rintasyövän riskiä naisilla, Heikkinen kertoo.

Suomen syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Sepän mukaan naisilla rintasyöpä on ylivoimaisesti yleisin ja miehillä eturauhassyöpä. Kolmanneksi yleisin syöpätyyppi on paksu- ja peräsuolisyöpä ja neljänneksi yleisin on keuhkosyöpä.

– Keuhkosyöpä on toisaalta yhä se, joka aiheuttaa kaikista eniten kuolleisuutta väestössä, Seppä sanoo Huomenta Suomi-ohjelmassa.

Sepän mukaan uusia syöpätapauksia todetaan vuosittain noin 36 000, ja määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Ennusteiden mukaan joka kolmas suomalainen tulee saamaan syövän jossain kohtaa elämäänsä.

Toisaalta syövästä myös selviydytään entistä paremmin.

– Voidaan sanoa, että kaksi kolmesta selviytyy syövästä, Seppä kertoo MTV:lle.