Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina on ilmaissut voimakkaan tyytymättömyytensä Yhdysvaltain ammuttua epäillyn vakoilupallon alas – uhkaa vastaavansa lisätoimilla

Kiina on ilmaissut voimakkaan tyytymättömyytensä Yhdysvaltain päätökseen ampua alas epäilty kiinalainen vakoiluilmapallo.

Yhdysvaltain asevoimat ampui lauantaina alas epäillyn kiinalaisen vakoiluilmapallon maan itärannikolla. Ilmapallo havaittiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltain luoteisosissa torstaina.

Kiinan ulkoministeriö syyttää lausunnossaan Yhdysvaltoja ylireagoinnista ja vakavasta kansainvälisen käytännön rikkomisesta. Ulkoministeriön mukaan se oli selvästi pyytänyt Yhdysvaltoja käsittelemään asian asianmukaisesti, rauhallisesti ja ammattimaisesti.

– Kiina ilmaisee voimakkaan tyytymättömyytensä ja vastustaa sitä, että Yhdysvallat käyttää voimaa hyökätäkseen miehittämätöntä siviilikäytössä ollutta ilma-alusta vastaan, ulkoministeriö sanoo lausunnossaan.

Lisäksi Kiina on varautunut vastaamaan lisätoimilla, lausunnossa sanotaan.

Kiina on väittänyt, ettei kyseessä ollut vakoilupallo, vaan siviili-ilma-alus, joka oli ajautunut Yhdysvaltain ilmatilaan vikaantumisen ja tuulen vuoksi. Kiina oli kuitenkin myöntänyt omistavansa ilma-aluksen.

Biden määräsi, että pallo ammuttaisiin alas niin pian kuin mahdollista

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi lauantaina, että hävittäjät olivat pudottaneet ilmapallon. Puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan kyse oli tarkoituksenmukaisista ja laillisista toimista, joilla vastattiin Kiinan tekemään Yhdysvaltain suvereniteetin loukkaamiseen.

Määräys pallon alas ampumiseen oli tullut presidentti Joe Bidenilta. Biden kertoi Hill-lehden mukaan määränneensä, että ilmapallo ammuttaisiin alas niin pian kuin mahdollista. Bidenin mukaan turvallisuusviranomaiset kuitenkin päättivät, että on turvallisempaa ampua pallo sen ajauduttua meren ylle, jotta ihmisille ei koituisi vaaraa putoavasta romusta.

Biden onnitteli tehtävässä toimineita lentäjiä.

– He pudottivat sen onnistuneesti, joten haluan onnitella sen tehneitä lentäjiä, Biden sanoi toimittajille.

Blinkenin ilmoitus romutti Kiinan propagandavoiton

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken lykkäsi pallon vuoksi Kiinan-vierailuaan, jonka oli määrä alkaa tänään. Blinkenin mukaan matkaan voidaan palata, kun olosuhteet muuttuvat.

– Tämä tapaus on uskomattoman kiusallinen Pekingille. Se vahvistaa monien länsimaiden Kiinan valtatavoitteista oikeutetusti kantamaa huolta, arvioi Foundation for Defence of Democracies -ajatushautomon Kiina-tutkija Craig Singleton uutiskanava NBC:lle.

Singletonin mukaan Blinkenin päätös lykätä Kiinan-visiittiään oli puolestaan romuttanut Kiinan mahdollisuuden saada itselleen merkittävä propagandavoitto. Tällä hän viittaa viestiin, joka olisi välittynyt siitä, että Yhdysvallat lähettää korkea-arvoisen edustajansa Kiinaan sen sijaan, että Kiina lähestyisi tällä tavoin Yhdysvaltoja.

Blinkenin visiitti olisi ollut ensimmäinen yhdysvaltalaisen ulkoministerin vierailu Kiinassa sitten vuoden 2018.

Viranomaislähde: Pallon reitti sotii Kiinan selitystä vastaan

Uutiskanava CNN:lle kommentoinut Yhdysvaltain hallinnon sisäinen viranomaislähde on torjunut Kiinan toistuneet väitteet, joiden mukaan taivaalta alas ammuttu pallo olisi ollut vain siviilikäyttöön tarkoitettu ja ajautunut Yhdysvaltain ilmatilaan vahingossa.

– Tämä oli Kiinan valvontailmapallo. Tämä valvontailmapallo matkasi Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja olemme varmoja siitä, että se pyrki tarkkailemaan arkaluontoisia sotilaskohteita, uutiskanavan lähde sanoo.

– Sen reitti Yhdysvaltain yllä lähellä monia mahdollisesti arkaluontoisia kohteita sotii Kiinan hallinnon selitystä vastaan, että kyseessä olisi vain sääpallo, hän lisää.

Hän sanoi myös Latinalaisen Amerikan yllä havaitun pallon olevan Kiinan valvontailmapallo. Hänen mukaansa toisella pallolla on samanlaisia teknisiä tunnusmerkkejä kuin Yhdysvaltain yllä liikkuneella pallolla. Kummassakin pallossa oli hänen mukaansa muun muassa sellaista valvontakalustoa, jota ei yleensä yhdistetä meteorologiseen toimintaan tai siviilitutkimukseen.

Lisäksi CNN:n haastattelema viranomaislähde arvioi, että Kiina on voinut aktiivisesti ohjailla palloja lentämään tiettyjen kohteiden ylitse. Hän perustelee väitettään viittaamalla pallojen lentoratoihin sekä videoissa näkyviin pieniin moottoreihin ja propelleihin.

Lähteen mukaan Kiina on käyttänyt tällaisia valvontailmapalloja vuosia, ja näitä laitteita on nähty viiden mantereen yllä.

Edellisen hallinnon aikana tiettävästi kolme samankaltaista tapausta

Yhdysvaltain edellisen hallinnon ajalta on tiedossa kolme tapausta, jolloin Kiinan vakoiluilmapallot lensivät hetkellisesti Yhdysvaltain mannerosien yllä. Bidenin hallinnon alkupuolelta on lisäksi tiedossa yksi aiempi vakoilupallotapaus.

Asiasta kertoo CNN:lle korkea-arvoinen yhdysvaltalainen puolustusviranomaislähde, jonka mukaan pallot eivät olisi koskaan leijuneet maan yllä näin pitkää aikaa.

Maan edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella puolustusministerinä toiminut Mark Esper kertoi CNN:lle perjantaina olleensa yllättynyt siitä, että puolustusministeriöstä kerrottaisiin vastaavanlaisia tapauksia sattuneen myös Trumpin hallinnon aikana.

– En muista ikinä kenenkään tulleen toimistooni tai lukeneeni mitään siitä, että kiinalaisilla olisi valvontailmapallo Yhdysvaltain yläpuolella.

Esper toimi Trumpin kaudella vajaan kuukauden verran vt. puolustusministerinä ja pian tämän jälkeen reilun vuoden puolustusministerinä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.