Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin lupasi olla tappamatta Zelenskyiä, Israelin ex-pääministeri kertoo – Ukrainan ulkoministeri muistutti aikaisempien lupausten toteutumisesta

Israelin entinen pääministeri Naftali Bennett sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin luvanneen olla surmaamatta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä.

Bennett kertoi Putinin kanssa käymästään keskustelusta israelilaiskanava Keshet 12:n (Kanava 12) haastattelussa, jonka hän on julkaissut myös YouTube-kanavallaan.

Bennett toimi maaliskuussa 2022 Venäjän ja Ukrainan käymien neuvotteluiden välittäjänä ja vieraili pikaisesti Moskovassa.

Hän sanoo kysyneensä Putinilta, aikooko tämä tappaa Zelenskyin. Putin vastasi, ettei aikonut.

– Sanoin sitten hänelle: "Minun täytyy ymmärtää, että annat minulle sanasi, ettet tapa Zelenskyiä", Bennett sanoi haastattelussa.

– Hän sanoi: "En aio tappaa Zelenskyiä", Bennett lisäsi ja sanoi tapaamisen jälkeen soittaneensa Zelenskyille kertoakseen tälle asiasta.

Zelenskyi kertoi itse 25. helmikuuta Venäjän suurhyökkäyksen toisena päivänä puheessaan hänen ja perheensä olevan Venäjän erikoisjoukkojen tähtäimessä.

– Tietojemme mukaan vihollinen on asettanut minut ykköskohteekseen ja perheeni kakkoskohteekseen. He haluavat vahingoittaa Ukrainaa poliittisesti tuhoamalla valtionpäämiehen, Zelenskyi ilmoitti.

Zelenskyi kertoi myöhemmin aikakauslehti Timen haastattelussa Venäjän erikoisjoukkojen yrittäneen kahdesti rynnäkköä Ukrainan presidentin edustustilana toimivaan Marijinskyi-palatsiin Kiovassa sodan alkupäivinä. Myös Zelenskyin perhe oli palatsissa tuolloin.

Bennett sanoi haastattelussa myös, että Putin olisi neuvotteluiden aikana luopunut aikeistaan pyrkiä riisumaan Ukraina aseista vastineeksi siitä, että Zelenskyi olisi luvannut olla viemättä Ukrainaa puolustusliitto Natoon.

Bennettin välittämät neuvottelut eivät lopulta kantaneet hedelmää. Ukraina haki Nato-jäsenyyttä viime syyskuussa.

Bennettin pääministerikausi jäi lyhyeksi hänen koalitiohallituksen kaatuessa sisäisten kiistojensa vuoksi kesällä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kehottaa muistamaan, mitä Putin on luvannut aikaisemmin ja miten hän on noudattanut lupauksiaan.

– Putin on luvannut olla miehittämättä Krimiä, rikkomatta Minskin sopimuksia, olla hyökkäämättä Ukrainaan – ja on silti tehnyt kaiken tämän. Älkää menkö halpaan, hän on valehtelun asiantuntija. Joka kerta kun hän on luvannut olla tekemättä jotain, se on ollut täsmälleen osa hänen suunnitelmaansa, Kuleba kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.