Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi lähettää Turkkiin asiantuntija-apua – EU:sta lähti pelastusryhmiä Turkkiin etsimään ihmisiä maanjäristyksen raunioista

Suomi lähettää maanjäristyksen runtelemaan Turkkiin nopealla aikataululla asiantuntija-apua, kertoo sisäministeriö. Asiantuntijat lähetetään EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Suomesta lähtee Turkkiin asiantuntijoita tukemaan pelastustöissä ja avustustehtävissä. Sisäministeriöstä kerrotaan, että tiistaiaamuna matkaan lähtee kolme suomalaista osana suurempaa tiimiä. Keskiviikkona vielä neljän suomalaisen asiantuntijan on määrä lähteä paikan päälle.

– Asiantuntijatiimin kokonaisvahvuus on tällä hetkellä 13 ihmistä, sanoo erityisasiantuntija Pekka Tiainen sisäministeriön pelastusosastolta.

Tiainen on asiantuntijoiden tiiminjohtaja ja yksi kolmesta asiantuntijatiimin suomalaisesta. Hieman myöhemmin paikalle menevässä tukitiimissä on Tiaisen mukaan tällä tietoa noin 10–20 ihmistä.

Asiantuntijatiimissä on osaamista muun muassa suuren paikalla olevan avustajamäärän logistisessa järjestelyssä ja rakennusten vaurioiden arvioinnissa. Tukitiimin tehtävänä on olla koordinaatiotiimin apuna.

– Varaudumme olemaan kenttäolosuhteissa, eli tukitiimi tuo sinne teltat ja järjestää toimistoinfran, viestintävälineet, toimistovälineet, ruokailut, suihkut, vessat, majoitukset ja niin pois päin, sanoo Tiainen.

Tukitiimin vetovastuu on Tanskalla.

Tiimit varautuvat olemaan paikan päällä noin kolme viikkoa, minkä jälkeen paikan päälle lähteväte tarvittaessa uudet tiimit.

Mahdollisen materiaaliavun toimitusta selvitetään

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan asiantuntija-avun lisäksi Suomessa kartoitetaan muun avun, kuten mahdollisen materiaaliavun, lähettämistä Turkin ja Syyrian maanjäristysalueelle.

– Tilanne maanjäristysalueella Turkissa ja Syyriassa on hyvin vakava. Haluan esittää syvät osanottoni kaikille maanjäristyksen uhreille ja heidän läheisilleen. Asiantuntija-apua on tärkeää saada perille mahdollisimman nopeasti auttamaan pelastustöissä, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Avun antamisessa Suomi tekee Mikkosen mukaan tiivistä yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa.

Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi avunantoa.

EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu EU-jäsenmaiden kansallisiin voimavaroihin.

Euroopan unioni on jo lähettänyt Turkin kaakkoisosaan iskeneen maanjäristyksen vuoksi pelastusryhmiä alueelle ja valmistelee lisäapua Turkille. Hollannista ja Romaniasta on jo matkalla pelastajia.

SPR odottaa tietoa, mitä apua tarvitaan

Suomen Punaisessa Ristissä (SPR) odotetaan pyyntöä siitä, mitä apua Turkissa ja Syyriassa tarvitaan.

– Turkin Punainen Puolikuu tekee hallituksen kanssa yhteistyötä ja pelastustyötä tällä hetkellä ja tekee samaan aikaan arviota, mitä kansainvälinen apu voisi olla. Turkin hallitushan on pyytänyt kansainvälistä apua ja Turkin Punainen Puolikuu myös, sanoo SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen.

Vielä ei ole kuitenkaan tullut tietoa, mitä apu voisi erityisesti olla. Yleensä tietoa tästä tulee Korhosen mukaan ensimmäisten 24 tunnin aikana.

– Yleensä toivotaan rahallista tukea, tai jonkinlaista henkilöstötukea erityisosaamisen alueissa. Lisäksi tässä tapauksessa on keskusteltu mahdollisesti lääkinnällisestä tuesta, jos katsotaan, että sairaalainfrastruktuuria pitää vahvistaa.

SPR:llä on Korhosen mukaan valmius lähettää sairaanhoidon tukea, logistiikkatukea tai rahallista tukea riippuen siitä, mitä apua tarvitaan.

Jos SPR lähettää katastrofialueelle ihmisiä järjestön delegaattireservistä, lähtöön saattaa kulua suunnilleen vuorokausi. Reservissä olevat kun ovat yleensä töissä jossain muualla ja joutuvat siten pyytämään työnantajaltaan työlomaa.

– Silloin kun lähetetään Punaisen Ristin omia työntekijöitä, niin se on totta kai hivenen nopeampaa, Korhonen sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu myöntää 200 000 euroa Syyriaan

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 200 000 euroa Syyriaan, kertoo järjestö tiedotteessa. Raha myönnetään maanjäristyksestä kärsineiden lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi.

– Avun tarve on suuri ja tilanne haastava. Seuraamme, miten asiat kehittyvät, ja koordinoimme apua yhdessä muiden avustusjärjestöjen kanssa, sanoo Syyrian maajohtaja Mazen Khzouz Damaskoksesta tiedotteessa.

Kirkon Ulkomaanapu on työskennellyt Syyriassa etenkin lasten ja nuorten kouluun paluun sekä koulujen korjaamisen parissa.

– Kirkon Ulkomaanavulla on mahdollisuus auttaa, koska työskentelemme jo näillä alueilla. Alkuvaiheessa tuemme akuutista tilanteesta selviämistä ja heti, kun mahdollista, panostamme siihen, että voimme varmistaa lasten koulutuksen jatkumisen, sanoo toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.

Kirkon Ulkomaanapu on työskennellyt Syyriassa vuodesta 2017. Järjestön mukaan sen toimintaa on muun muassa maanjäristyksestä kärsineiden Aleppon, Haman ja Idlibin alueilla Pohjois-Syyriassa.

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut hätäapukeräyksen maanjäristyksestä kärsivien syyrialaisperheiden auttamiseksi.

EU:n yhteinen pelastuspalvelumekanismi aktivoitu

Useat EU-maat ovat myös erikseen luvanneet apua. Valmiina auttamaan ovat muun muassa Ranska, Saksa, Belgia, Puola ja Espanja.

EU-avusta kertoo unionin kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarcic. Hänen mukaansa EU:n yhteinen pelastuspalvelumekanismi on aktivoitu maanjäristyksen tuhoihin vastaamiseksi.

Lenarcicin kanslian mukaan Turkki oli pyytänyt EU:n tukea.

Yhdysvallatkin on luvannut tarjota kaiken mahdollisen avun Turkille ja Syyrialle. Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoo tiedotteessa, että presidentti Joe Biden on ohjannut Yhdysvaltain avustusjärjestö USAIDia ja muita liittovaltion yhteistyökumppaneita arvioimaan Yhdysvaltain vaihtoehtoja vastata tuoreeseen tragediaan.

Myös Venäjä ja Ukraina ovat tarjonneet apua

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmaissut hallintonsa mukaan maanantaina osanottonsa ja tarjonnut Venäjältä apua sekä Turkkiin että Syyriaan.

– Jaamme rakkaitaan menettäneiden surun ja tuskan, ja toivomme pikaista toipumista kaikille loukkaantuneille, Putin sanoi Syyrian presidentille Bashar al-Assadille osoitetussa viestissä.

Erillisessä viestissä Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille Putin pyysi häntä välittämään vilpittömän sympatian ja tuen sanoja uhrien perheille, minkä lisäksi hän sanoi Venäjän olevan valmiina tarjoamaan vaadittua tukea.

Myös Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuva Ukraina on sanonut olevansa valmis lähettämään suuren joukon pelastustyöntekijöitä Turkkiin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo Twitterissä, että hän on syvästi suruissaan järistyksen aiheuttamien hengenmenetysten vuoksi ja toivoo pikaista toipumista loukkaantuneille.

– Ukraina on valmiudessa tarjoamaan kaiken tarvittavan avun, hän kirjoittaa ja mainitsee tviitissään turkkilaiskollegansa Mevlut Cavusoglun.

Kuleban mukaan Ukraina työskentelee tiiviisti Turkin kanssa ryhmän lähettämiseksi.