Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Pron lakko teknologiateollisuudessa alkoi, Biden piti vuosittaisen puheensa, Kiina käyttänyt viranomaisten mukaan vakoiluilmapalloja useita vuosia

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pron kolmipäiväinen lakko teknologiateollisuudessa alkoi

Ammattiliitto Pro on puoliltaöin aloittanut kolmipäiväisen lakon teknologiateollisuudessa. Lakko koskee 18:aa teknologiayritystä.

Pron ja Teknologiateollisuuden työnantajien työriitaa yritettiin ratkoa sovittelija Jukka Ahtelan johdolla vielä tiistai-iltana, mutta sopua ei löytynyt.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan sopuun ei päästy, koska palkankorotuksen rakenne ja sisältö eivät vastanneet sitä, mitä liiton jäsenet palkkaratkaisulta edellyttävät.

Työriidan sovittelu jatkuu torstaina.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti vuosittaisen kansakunnan tilaa koskevan puheensa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pitänyt vuosittaisen kansakunnan tilaa koskevan puheensa.

Puheessaan Biden muun muassa kehui yhteistyötä, jota demokraatit ja republikaanit ovat onnistuneet tekemään menneiden kahden vuoden aikana.

Presidentti nosti puheessaan esille hallintonsa aikana tapahtuneita saavutuksia, kuten historiallisen alhaisen työttömyysasteen, laskuun lähteneen inflaation ja suuret rakennushankkeet, joita maassa on käynnistetty.

Lisäksi hän käsitteli Yhdysvalloissa puhuttaneita teemoja, kuten naisten aborttioikeutta ja poliisiväkivaltaa.

Biden sivusi myös Venäjän Ukrainan kohdistamaa hyökkäystä ja vannoi Yhdysvaltojen puolustavan demokratiaa ja ihmisten vapautta elää rauhassa jatkossakin.

Presidentti toisti useasti puheensa aikana "työn olevan vielä kesken" muttei ilmoittanut aikeistaan tulevien presidentinvaalien suhteen.

Washington Post: Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan Kiina käyttänyt vakoiluilmapalloja useita vuosia

Washington Postin haastattelemien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Kiina on käyttänyt vakoiluilmapalloja jo useita vuosia. Niitä on ohjailtu osittain Etelä-Kiinan merellä sijaitsevalta Hainanin saarelta.

Lehden haastattelemat useat nimettömät viranomaiset kertovat, että Kiina on pallojen avulla kerännyt sotilaallisia tietoja maista ja alueista, jotka Kiina katsoo olevan sille strategisesti kiinnostavia. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Japani, Intia, Vietnam, Taiwan ja Filippiinit.

Viranomaisten mukaan viime vuosina on tehty ainakin neljä pallohavaintoa Havaijilla, Floridassa, Texasissa sekä Yhdysvalloille kuuluvalla Guamilla.

Kiina kieltäytyi puhelusta Yhdysvaltain kanssa epäillyn vakoilupallon alas ampumisen päivänä

Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe kieltäytyi puhelinkeskustelusta Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa samana päivänä, kun Yhdysvallat ampui epäillyn kiinalaisen vakoilupallon alas.

Puolustusministeriön tiedottaja Pat Ryder kertoi, että Yhdysvallat oli yrittänyt puhelinkeskustelua heti päätettyään ampua epäilty vakoilupallo alas. Ryder vakuutti, että Yhdysvallat aikoo jatkossakin sitoutua avoimeen viestintään.

Yhdysvaltain laivasto julkaisi tiistaina Facebook-sivuillaan kuvia merestä sunnuntaina nostetusta vakoilupallosta. (Lähde: AFP)

Chilessä riehuvissa paloissa tuhoutunut Luxemburgin pinta-alan verran maastoa, palojen pelätään leviävän taas

Etelä-Amerikan Chilessä riehuvissa maastopaloissa on kuollut ainakin 26 ihmistä ja yli 2 100 on loukkaantunut. Lisäksi paloissa on tuhoutunut maastoa yli 280 000 hehtaaria, mikä on suurempi alue kuin Luxemburgin valtio.

Maastopalojen pelätään alkavan levitä uudelleen, sillä Chilessä lämpötila on lähtenyt nousuun. Viranomaiset pelkäävät palojen leviävän myös pääkaupunki Santiagon metropolialueelle.

Tulipaloja on sammuttamassa noin 5 600 pelastajaa, joista suurin osa on vapaaehtoisia. (Lähde: AFP)

Ampumahiihdon MM-kisat alkavat Saksassa sekaviestillä

Ampumahiihdon MM-kilpailut alkavat tänään Saksan Oberhofissa naisten ja miesten yhteisellä sekaviestillä. Viestissä on neljä osuutta.

Suomen joukkueeseen MM-sekaviestiin on nimetty Suvi Minkkinen, Mari Eder, Tuomas Harjula ja ankkuri Olli Hiidensalo. Suomi oli kaksi vuotta sitten Slovenian Pokljukassa edellisten MM-kisojen sekaviestissä 13:s.

Suomi asettaa tuonnempana kisoissa menestystoiveita MM-kilpailuissa parhaimmillaan neljänneksi yltäneen Ederin ja miesten viestijoukkueen varaan.

Kasperi Kapanen toipui pelikuntoon, Pittsburgh kaatoi Coloradon

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguins on voittanut Colorado Avalanchen 2–1 jatkoajalla. Pittsburghin voittomaalin teki Kris Letang kokeneiden Jevgeni Malkinin ja Sidney Crosbyn syötöistä.

Pittsburghin hyökkääjä Kasperi Kapanen palasi ottelussa kaukaloon loukkaantumisen jäljiltä. Suomalainen oli edellisen kerran pelannut 18. tammikuuta. Kapanen jäi ottelussa tehopisteittä.

Ilman tehomerkintöjä jäivät myös Coloradon suomalaiset Artturi Lehkonen ja Mikko Rantanen.

Lauri Markkasen osallistuminen NBA:n tähdistöpelin donkkaus- ja kolmen pisteen heiton kisaan vielä auki

Koripallon NBA:n tähdistöpeliin ensi viikon viikonloppuna osallistuva Lauri Markkanen ei tiedä vielä, osallistuuko hän tapahtumaviikonloppuna lauantaina donkkauskisaan tai kolmen pisteen heiton kisaan.

Markkanen kertoi suomalaistoimittajille järjestetyssä haastattelutilaisuudessa, ettei asiasta ole vielä virallisesti päätetty. Markkanen sanoi haluavansa olla mukana ja arveli asioiden selviävän muutaman seuraavan päivän aikana.

Markkanen lisäsi vielä, että kauden aikana on pitänyt antaa näyttöjä, joiden perusteella kutsu kisoihin käy.

NBA:n tähdistöottelu pelataan Markkasen seurajoukkueen Utah Jazzin kotihallissa Salt Lake Cityssä.