Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ole tehnyt päätöstä ehdokkuudestaan seuraavissa vaaleissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo, ettei ole tehnyt lopullista päätöstä ehdokkuudestaan seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2024. Biden kertoi asiasta yhdysvaltalaisen PBS:n televisiohaastattelussa paikallista aikaa keskiviikkona.

– En ole tehnyt sitä päätöstä. Luulen, että se on aikomukseni, mutta en ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, Biden sanoi haastattelussa.

Bidenilta on odotettu jo jonkin aikaa ilmoitusta jatkokaudelle pyrkimisestä. Bidenin kannatusluvut ovat vaatimattomalla tasolla, mutta demokraateilla ei ole tällä hetkellä ketään toista selkeää ehdokasta vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Monet ovat kuitenkin ajatelleet, että 80-vuotiaan presidentin olisi syytä siirtyä syrjään ikänsä puolesta.

Biden piti paikallista aikaa tiistaina vuosittaisen kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa Yhdysvaltain kongressille. Puheessa ei kuultu odotettua ilmoitusta ehdokkuudesta, mutta asiantuntijoiden mukaan puheen perusteella on mahdollista kuulla jatkokaudelle pyrkimisestä vielä tänä keväänä.

Biden muun muassa korosti puheessaan alkukautensa onnistumisia sekä toisti, että työ on saatettava päätökseen. Nämä voivat viitata jatkokaudelle pyrkimiseen ja kampanjoimiseen.

Biden: Epäilty vakoilupallo ei aiheuttanut suurta vahinkoa suhteisiin Kiinaan

PBS:n haastattelussa Biden kommentoi myös Yhdysvaltojen ja Kiinan tulehtuneita suhteita. Bidenin mukaan Yhdysvallat ei hae konfliktia Kiinan kanssa jännitteistä huolimatta.

– Aiomme kilpailla täysin Kiinan kanssa, mutta emme hae konfliktia -- ja niin on ollut tähän asti, Biden sanoi.

Bidenin kommentit ilmeisesti pyrkivät liennyttämään jännitteitä sen jälkeen, kun epäilty kiinalainen vakoilupallo lensi useita päiviä Yhdysvaltain taivaalla ja lopulta ammuttiin alas mereen Yhdysvaltain itärannikolla lauantaina.

Haastattelussa Bidenilta kysyttiin, oliko tapaus aiheuttanut suurta vahinkoa suhteelle Kiinan kanssa. Biden vastasi ytimekkäästi, että ei.

Kiinan mukaan kyseessä ei ollut vakoilupallo, vaan säähavaintoihin käytettävä siviili-ilma-alus, joka ajautui Yhdysvaltain ylle vikaannuttuaan. Yhdysvallat on luonnehtinut palloa kehittyneeksi korkean ilma-alan vakoilulaitteeksi. Kiina on reagoinut voimakkaasti ja muun muassa syyttänyt Yhdysvaltoja ylireagoimisesta.