Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Outokummun terästoimitukset vähenivät loppuvuonna – yhtiö ylsi silti miljarditulokseen ja esittää lisäosinkoa

Ruostumattoman teräksen laskeneet toimitusmäärät heikensivät metalliteollisuuden yhtiön Outokummun tulosta loppuvuonna.

Yhtiön oikaistu liiketulos putosi viimeisellä neljänneksellä vuoden 2021 vastaavasta jaksosta 186 miljoonalla eurolla 48 miljoonaan euroon. Myös liikevaihto laski noin 1,9 miljardiin.

Outokummun tulostiedotteen mukaan sen ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat loka–joulukuussa 18 prosentilla viime vuoden vastaavasta jaksosta. Lisäksi yhtiö kertoo, teräksen hinnat laskivat loppuvuonna Euroopassa. Myös energian kallistumisesta seurannut kustannusten nousu rokottivat tulosta.

– Markkinoilla on kahden viime vuoden ajan vallinnut poikkeuksellinen myötätuuli, mutta nyt olemme siirtyneet aikaan, jota leimaa maailmantalouden heikkeneminen, Outokummun toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo tiedotteessa.

Malisen mukaan yhtiön Amerikan- ja Euroopan-liiketoimintaa heikensi teräksen tuonnin kasvu Aasiasta. Yhtiö kuitenkin arvioi, että alkuvuonna terästoimitusten määrä kasvaa loppuvuodesta noin 10–20 prosentilla. Yhtiö on rajoittanut ferrokromin tuotantoaan noin puoleen täydestä kapasiteetista sähkön korkean hinnan takia.

Yhtiö kuvaa vuotta historiallisen hyväksi

Outokummun laskeneesta loppuvuodesta huolimatta Malinen arvioi, että vuosi 2022 oli yhtiölle historiallisen hyvä. Yhtiön liikevaihto nousi lähes 9,5 miljardiin euroon, ja sen oikaistu liiketulos kasvoi viime vuonna yli miljardiin.

Liikevaihto kasvoi, vaikka yhtiön toimittaman ruostumattoman teräksen määrä laski 2,1 miljoonaan tonniin.

Malinen nostaa myös esiin, että teräsyhtiö on nykyisin nettovelaton, mikä parantaa sen asemaa maailmantalouden kääntyessä laskuun.

– Olen tyytyväinen siitä, että Outokumpu on nyt taloudellisesti vahvempi kuin koskaan aiemmin, ja kestämme myös toimintaympäristön muuttuvissa olosuhteissa, Malinen sanoo.

Outokummun hallitus esittää 0,25 euron osakekohtaisen tuloksen lisäksi 0,1 euron lisäosinkoa.