Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Puolueet pohtivat Nato-päätöksen aikataulua, THL kertoi yleisimmät suonensisäisesti käytetyt huumeet Helsingissä, Luhanskin kuvernööri: Venäjä lisännyt hyökkäyksiään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Puolueet pohtivat tänään Nato-päätöksen aikataulua puhemies Vanhasen johdolla

Eduskuntapuolueet kokoontuvat tänään puhemies Matti Vanhasen (kesk.) johdolla pohtimaan Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan lain käsittelyä. Ainakin neljä puoluetta on kertonut olevansa valmiita käsittelemään lain valmiiksi vielä tämän vaalikauden aikana, vaikka jäsenyys odottaa vielä Unkarin ja Turkin ratifiointeja. Niiden aikatauluista ei ole vielä varmuutta.

Nopean käsittelyn kannalla ovat SDP, kokoomus, keskusta ja vihreät.

Vasemmistoliitto haluaisi odottaa puuttuvia ratifiointeja. Perussuomalaiset ei ole kertonut kantaansa. RKP toivoo, että asiasta syntyy yhteinen näkemys tämän päivän kokouksessa.

Poliittisten johtajien maratonkokous Brysselissä päättyi aamuyöstä perjantaina

EU:n jäsenmaiden poliittisten johtajien maratonkokous päättyi perjantaina aamuyöstä Brysselissä. Huippukokous alkoi torstaina aamupäivällä ja lyhyitä taukoja lukuun ottamatta sitä jatkettiin yhtä soittoa päätökseen saakka aina perjantain aamuyön tunneille.

Kokouksen erityisyyksiin lukeutui Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin henkilökohtainen vierailu paikalla. Zelenskyi esitti painokkaasti sekä Ukrainan halun saada lisää aseistusta että edetä EU-polullaan seuraavaan vaiheeseen jo tänä vuonna.

Suomea kokouksessa edustanut pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi kokouksen jälkeen, että jäsenmaat pystyvät yhdessä vastaamaan Ukrainan pyyntöihin avusta ja aseista.

Buprenorfiini ja amfetamiini ovat yleisimmät suonensisäisesti käytetyt huumeet Helsingissä, kertoo THL

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan buprenorfiini, amfetamiini ja muuntohuume alfa-PHiP olivat yleisimmät pistämällä käytetyt huumeet Helsingissä viime syksynä.

Buprenorfiini on vaikuttavana aineena Suomessa korvaushoitolääkkeenä käytettävässä Suboxonessa ja ulkomailta laittomasti tuodussa Subutexissa.

THL tutki huumejäämiä käytetyissä ruiskuissa ja neuloissa, jotka kerättiin viidestä sosiaali- ja terveysneuvontapisteestä. Menetelmällä saadaan tietoa pistämällä käytettyjen huumeiden esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista.

Omavero-palvelussa alkaa tänään kahden vuorokauden käyttökatko

Verohallinnon Omavero-palvelussa alkaa tänään iltapäivällä käyttökatko. Katko alkaa kello 15.30 ja päättyy sunnuntaina kello 18. Verohallinto tiedottaa, että käyttökatkon aikana Omaveroon ei voi kirjautua eikä sen kautta voi hoitaa mitään veroasiaa.

Viikonloppuna esimerkiksi verokorttia ei voi tehdä Omaverossa. Palvelussa ei myöskään voi maksaa veroja eikä sieltä saa maksutietoja katkon aikana.

Kattava lista käyttökatkon vaikutuksista on nähtävillä Verohallinnon verkkosivuilla osoitteessa vero.fi.

Lukion vanhimmat tanssivat tänään vanhojen tansseja

Monissa lukioissa vietetään tänään vanhojen päivää. Joissakin lukioissa vanhojen tanssit kuitenkin järjestettiin heti penkkareiden jälkeen, ja osassa ne ovat vasta tulossa. Vanhat esiintyvät monissa lukioissa useita kertoja päivän aikana.

Penkkareiden tavoin vanhojen tansseja vietetään tänä vuonna normaalisti usean poikkeusvuoden jälkeen. Pahimman koronapandemian aikana monissa lukioissa perinteisiä menoja siirrettiin tai ne peruttiin kokonaan.

Luhanskin kuvernöörin mukaan Venäjä on lisännyt hyökkäyksiään alueella

Venäjä on lisännyt hyökkäyksiään Itä-Ukrainassa Luhanskin alueella, kertoo alueen kuvernööri Serhi Haidai. Hän kertoi asiasta torstaina Ukrainan televisiolle, uutisoi muun muassa Guardian.

Kuvernööri kertoo, että ampuminen ja pommitukset ovat lisääntyneet alueella huomattavasti.

Haidain mukaan Venäjä hyökkää lähellä Kreminnan kaupunkia ja pyrkii murtamaan Ukrainan puolustusta. Hänen mukaansa hyökkäykset eivät ole kuitenkaan onnistuneet.

Haidai kertoi jo tammikuun lopulla, että Venäjä on tuonut valtavasti lisäjoukkoja Luhanskiin.

Turkissa ja Syyriassa maanjäristyksen vuoksi kuolleita yli 21 000

Turkkia ja Syyriaa viikon alussa ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen ja jälkijäristysten on vahvistettu surmanneen yli 21 000 ihmistä. Viranomaisten mukaan kuolonuhreista 17 674 on todettu Turkissa ja 3 377 Syyriassa.

Ensimmäiset YK:n avustuslähetykset ovat vasta äskettäin saapuneet pitkän sisällissodan repimän Syyrian katastrofialueelle, mutta toivo eloonjääneiden löytämisestä raunioista on jo hiipumassa.

Etenkin Syyriassa kuolonuhreja voi olla huomattavasti vahvistettua lukua enemmän, sillä tieto alueelta kulkee huonosti. (Lähde: AFP)

Leijonat kiri takaa-ajoasemasta Sveitsin ohi voittomaalikisassa

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue on voittanut Sveitsin kauden kolmannen EHT-turnauksen avausottelussaan Zürichissä voittomaalikisan jälkeen 6–5.

Ratkaisuosuman laukoi voittomaalikisassa Suomen Ahti Oksanen. Suomi oli toisen erän alussa tappiolla jo 1–4.

Suomi kohtaa seuraavaksi ylihuomenna Malmössä Tshekin, joka voitti turnausisäntä Ruotsin jatkoajalla 2–1.

Florida voitti kotonaan San Josen 4-1, Luostarinen ja Lundell syöttöpisteille

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on voittanut kotikaukalossaan San Jose Sharksin 4–1.

Floridan 2–1-voittomaalista syöttöpisteet saivat joukkueen suomalaishyökkääjät Eetu Luostarinen ja Anton Lundell. Luostarinen syötti lisäksi joukkueensa kolmannen maalin.

Tehopisteille pääsi myös New Jersey Devilsin Erik Haula, kun joukkue voitti Seattle Krakenin 3–1. Suomalaishyökkääjä syötti New Jerseyn viimeisen maalin.

Kotonaan 2–1-voiton vei Detroit Red Wings, joka päihitti Calgary Flamesin. Detroitin maalilla vuorossa oli Ville Husso, joka torjui hurjat 35 kertaa.