Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadattuhannet lähtivät taas kaduille vastustamaan eläkeiän nostoa Ranskassa

Ranskassa sadattuhannet ihmiset lähtivät kaduille lauantaina vastustamaan jälleen presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta.

Vastaavia lakkoja ja mielenosoituksia on järjestetty jo kolme kertaa aiemmin sen jälkeen kun Macron ilmoitti eläkeiän nostosta. Ammattiliittojen mukaan luvassa on vielä lisää protesteja ja lakkoja, jos Macronin hallitus ei vetäydy suunnitelmastaan.

Toisin kuin kolmena edellisenä mielenosoituspäivänä, lauantaille ei ollut esitetty maanlaajuisia lakkoja. Lennonjohtajat kuitenkin järjestivät yllättäen ulosmarssin Pariisin Orlyn lentokentällä, minkä seurauksena puolet iltapäivän lennoista peruttiin.

Macronin hallituksen suunnitelmaan nostaa eläkeikää 62 ikävuodesta 64:ään kohdistuu painetta kahdelta suunnalta, sillä kaduille lähteneen kansan lisäksi hallituksen on saatava uudistus läpi myös parlamentissa. Macronin puolue menetti enemmistön Ranskan parlamentin alahuoneessa viime vuoden vaaleissa.

Luvassa lisää protesteja

Ammattiliitto CGT:n mukaan pelkästään Pariisissa mielenosoitukseen osallistui 500 000 ihmistä. Lukema on suurempi kuin tiistain mielenosoituksessa, jolloin osallistujia kerrottiin olleen 400 000.

Sisäministeriö antoi Pariisin osallistujamääräksi 93 000 ja koko maassa 963 000.

Mielenosoituksia järjestettiin eri puolilla maata. Televisiokuvissa näkyi, kuinka poliisi käytti vesitykkejä Rennesin kaupungissa läntisessä Ranskassa.

Pariisissa tilanne oli jännitteinen, kun roska-astia ja auto käännettiin ympäri ja sytytettiin tuleen. Tuolloin poliisi ja palokunta puuttuivat tilanteeseen.

Marssia johtivat Ranskan kahdeksan merkittävimmän ammattiliiton johtajat. Liitot ovat yhdessä ilmoittaneet aikovansa järjestää maaliskuun alussa maanlaajuisen lakon, joka pysäyttäisi Ranskan, jos hallitus ei suostu kuulemaan kansalaisten vaatimuksia.

Seuraava mielenosoitus- ja lakkopäivä on suunnitteilla ensi torstaille.