Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin ja Syyrian maanjäristysten uhriluku voi nousta yli 50 000:een, arvioi YK – kymmenvuotias tyttö pelastettiin raunioista 147 tuntia järistyksestä

Turkin ja Syyrian maanjäristysten uhriluku voi nousta jopa yli 50 000:een, arvioi YK:n edustaja vierailtuaan Turkin katastrofialueella.

YK:n humanitaarisen avun johtaja Martin Griffiths arvioi Sky News -uutiskanavan haastattelussa, että kuolleiden lukumäärä voi tämänhetkisestä "tuplaantua tai jopa enemmän".

Kuolonuhreja on tähän mennessä löydetty raunioista yli 28 000, joista valtaosa eli lähes 25 000 ihmistä on kuollut Turkissa. Syyriassa kuolleita on laskettu olevan lähes 3 600.

Griffiths aloitti vierailunsa lauantaina pahoin tuhoutuneesta Kahramanmarasin kaupungista, joka oli ensimmäisen maanjäristyksen keskus viime maanantaina. YK ei ole hänen mukaansa vielä aloittanut kuolleiden lukumäärän laskemista. Kuolonuhrien määrä noussee merkittävästi enemmän sitten, kun pelastajat pääsevät kunnolla raunioiden alle, hän uskoo.

Avun perille vieminen on ollut hidasta. Griffiths kertoi sunnuntaina Twitterissä, että ihmiset Syyrian luoteisosissa oikeutetusti tuntevat olonsa hylätyiksi, kun he etsivät kansainvälistä apua, jota ei ole saapunut.

– Minun tehtäväni ja meidän velvollisuutemme on korjata tämä epäonnistuminen niin nopeasti kuin pystymme, hän kirjoitti.

Turkille pahin katastrofi sitten vuoden 1939

Jos Griffithsin arvio toteutuu, on maanjäristys Turkille pahin katastrofi sitten vuoden 1939. Tuolloin Itä-Turkin Erzincanissa sattuneessa järistyksessä kuoli lähes 33 000 ihmistä ja yli 100 000 loukkaantui.

Lähivuosikymmenten pahimmassa maanjäristyksessä lähellä Istanbulia kuoli yli 17 000 ihmistä vuonna 1999.

Tuorein maanjäristys on alueella vaikuttanut lähes 26 miljoonaan ihmiseen. YK on varoittanut, että ainakin 870 000 ihmistä tarvitsee kiireesti lämpimiä aterioita Turkissa ja Syyriassa.

Ihmisiä löytyy elossa enää harvakseltaan

Turkin ja Syyrian katastrofialueilla elossa selvinneitä löytyy enää vain harvakseltaan, kun ensimmäisestä suuresta järistyksestä on kulunut jo lähes viikko. Asiantuntijoiden mukaan ihmisen on lähes mahdotonta selviytyä talviolosuhteissa raunioiden alla yli kahta päivää, mutta ihmeitä on silti yhä tapahtunut.

Vielä tänään pelastajat löysivät raunioista elossa ainakin seitsemän kuukauden ikäisen vauvan sekä teini-ikäisen tytön. Tänään onnistuttiin pelastamaan myös 10-vuotias tyttö, joka selvisi elossa, vaikka maanjäristyksestä oli jo 147 tuntia, kertoi Istanbulin pormestari Ekrem Imamoglu Twitterissä.

Imamoglu julkaisi videon Cudi-nimisen tytön pelastamisesta Antakyan kaupungissa Kaakkois-Turkissa. Videolla Istanbulin kaupungin pelastustyöntekijät nostavat tytön rakennuksen raunioon kaivamansa reiän kautta ja alkavat antaa hänelle ensiapua.

Tuhoalueilla työskentelee kymmeniätuhansia pelastustyöntekijöitä. Turkkilaisten pelastustyöntekijöiden avuksi oli viikonloppuun mennessä saapunut pelastajia lähes 70 maasta, kertoi Turkin ulkoministeriö lauantaina.

Lähes viikko ensimmäisen maanjäristyksen jälkeen raunioista pääsi elossa päivänvaloon myös 70-vuotias Menekse Tabak Kahramanmarasissa. Valtiollinen TRT-kanava näytti hänen pelastumisensa.

– Onko maailma paikallaan, hän kysyi pelastajien ja sivustakatsojien hurratessa ja taputtaessa.

Turkin valtion uutistoimiston mukaan avustustöitä on jouduttu keskeyttämään joillakin tuhoalueilla turvallisuussyistä, mutta syitä ei ole kerrottu julkisuuteen. Lauantaina Itävallan armeija sekä Saksan pelastuspalvelu ja saksalainen avustusjärjestö kertoivat keskeyttäneensä pelastusoperaationsa, koska alueella on ollut yhteenottoja.

- - - - -

Juttua tarkennettu klo 14.55: Maanjäristys ollut Turkille pahin katastrofi sitten vuoden 1939.