Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikko alkaa Suomessa tuulisena ja tavanomaista lämpimämpänä – "Ollaan reippaasti plussalla"

Sää on Suomessa alkavalla viikolla tuulista ja tavanomaista lämpimämpää, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Maanantaina lämpötilat ovat plussalla koko maassa, ja korkeimmillaan sää voi olla jopa 5–10 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Lämpimintä on lounaassa ja maan etelä- sekä keskiosissa.

– Lounaassa voi huomenna mennä rikki jopa 6–7 astetta. Myös etelä- ja keskiosissa ollaan reippaasti plussalla, päivystävä meteorologi Jani Parviainen kertoo.

Sää on maanantaina Lappia lukuun ottamatta enimmäkseen poutainen, ja aurinkokin voi välillä paistaa. Hajanaiset lumisateet sijoittuvat Lapin itäosiin.

Tuuli voi maanantaina puhaltaa puuskissa yli 20 metriä sekunnissa maan pohjoisosissa. Myös muualla maassa on tuulista. Maan etelä- ja keskiosissa tuulennopeus on puuskissa noin 15 metriä sekunnissa.

Viikon puolivälissä sää muuttuu kylmemmäksi ja epävakaisemmaksi. Luvassa on muutaman asteen pakkasia ja loppuviikkoa kohden mahdollisesti lumisateita.

– Lounainen ilmavirtaus tuo viikon puolivälissä mereltä kosteaa ilmaa Suomeen. Viimeistään silloin sää pilvistyy koko maassa, Parviainen sanoo.

– Keskiviikko on aika utuinen ja ehkä jopa sumuinenkin päivä kostean ilman takia. Lämpötilat jäävät maltillisiin pakkaslukemiin.

Perjantaina on odotettavissa hajanaisia lumisateita, ja viikonloppuna Suomeen saattaa saapua myös isompi lumisadealue.

– Tämän matalapaineen reitti on kuitenkin vielä aika epävarma, Parviainen toteaa.

Etelässä tuskin on hiihtokelejä ensimmäisellä talvilomaviikolla

Lunta on tällä hetkellä eteläisessä Suomessa paikoin keskimääräistä vähemmän. Parviaisen mukaan on mahdollista, että lumet sulavat alkuviikon lämpöaallon aikana etelästä ja lännestä kokonaan.

– Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä on noin 7 senttiä lunta, Parviainen kertoo.

– Siellä ollaan jo nyt aika reilusti alle helmikuun keskimääräisen lukeman, joka on viimeisimmällä ilmastojaksolla ollut noin 17 senttiä..

Keski-Suomessa Jyväskylän tienoilla lunta on tällä haavaa reilut 30 senttiä ja Lapissa Sodankylässä noin 60 senttiä. Määrät ovat Parviaisen mukaan vuodenaikaan nähden tavanomaisia.

– Todennäköisesti lumensyvyydet ovat alkavalla viikolla melko tavanomaisissa lukemissa lukuun ottamatta Länsi- ja Etelä-Suomea, hän summaa.

– Siellä lunta ei varmaan ole alkuviikon lämpöaallon jälkeen enää ollenkaan.

Koululaisten ensimmäistä talvilomaviikkoa vietetään eteläisessä Suomessa tätä seuraavalla viikolla eli viikolla 8. Parviaisen mukaan tämän hetken ennusteen mukaan sää voisi olla tuolloin samantyyppistä kuin nyt, eli oltaisiin plussan puolella.

– Ennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta, hän huomauttaa.

– On myös mahdollista, että talvilomaviikolla tuulisi enemmän pohjoisesta, jolloin Suomessa voisi olla ihan kylmääkin.

Jos lomalaiset haluavat päästä nauttimaan hiihtokeleistä, kannattaa Parviaisen mukaan suunnata Keski-, Itä- tai Pohjois-Suomeen.

– Kuten alkavalla viikolla, nämä alueet ovat todennäköisesti kaikkein lumisimpia myös talvilomaviikolla.