Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suositun asuntolainakoron nousu jatkuu: nyt meni rikki 3,5 prosentin raja

Suomalaisten yleisin asuntolainan viitekorko jatkaa edelleen nousuaan. 12 kuukauden euribor kohosi maanantaina 3,51 prosenttiin, kertoo OP-ryhmä.

Vuoden euribor ylitti 3,5 prosentin rajan ensi kertaa sitten joulukuun 2008.

OP:n mukaan korkojen nousun ennakoidaan vielä jatkuvan, mutta reippaimman nousun pitäisi olla jo selvästi takana.

– Markkinat hinnoittelevat 12 kuukauden euriborin kohoavan kevään aikana 3,7 prosenttiin ja vakautuvan pidemmäksi aikaa lukemiin, jotka ovat korkeita viime vuosien tasoon peilattuna, sanoo OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen tiedotteessa.

– Markkinahinnoittelun perusteella asuntovelallisten korkokustannuksiin ei siis ole luvassa nopeaa helpotusta, vaan on syytä varautua korkeampien korkojen aikakauden pitkittymiseen.

Korkokulut kohoavat nyt rajusti

Euroopan keskuspankki EKP on viimeisten 12 kuukauden aikana nostanut ohjauskorkojaan erittäin nopeaan tahtiin, jotta voimakkaasti kiihtynyt hintojen nousu saataisiin talttumaan.

OP:n mukaan korkonäkymiin liittyy yhä epävarmuutta ja EKP:n toimet määrittävät pitkälti korkojen kehityksen. Jos euroalueen inflaatio ei hidastu toivotusti, voivat korot nousta OP:n mukaan voimakkaammin kuin markkinoilla nyt ennakoidaan.

Korkojen nousu on iskenyt lujaa monien asuntovelallisten kukkaroon. OP kertoo, että tammikuun korontarkistuspäivät toivat koko euribor-korkojen aikakauden kovimmat korkokulujen nousut.

– Tämä ennätys uhkaa rikkoutua kevään aikana, Hännikäinen sanoo.

Vuoden euriborin kohoamista yli 3,5 prosentin rajapyykin kommentoi myös Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Twitterissä.

– Hyvät uutiset ovat, että markkinoilla koron odotetaan olevan vuoden päästä jo hieman matalammalla. Huonot uutiset ovat, että markkinaodotukset vuoden päähän ovat viime aikoina aliarvioineet nousupotentiaalia selvästi, von Gerich kirjoittaa.