Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain ulkoministeri moittii Israelin siirtokuntapolitiikkaa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kritisoi Israelin päätöstä yhdeksän siirtokunnan laillistamisesta miehitetyllä Länsirannalla. Blinken sanoi pitävänsä päätöstä erittäin ongelmallisena ja varoitti, että Israelin toiminta lisää jännitteitä palestiinalaisten kanssa.

– Kuten aiemmatkin hallinnot, demokraatit ja republikaanit, me vastustamme vahvasti sellaisia yksipuolisia toimia, jotka lisäävät jännitteitä ja vaarantavat mahdollisuudet neuvotella kahden valtion ratkaisusta, Blinken sanoi lausunnossa.

Israel ilmoitti sunnuntaina aikovansa laillistaa yhdeksän siirtokuntaa ja rakentavansa 10 000 uutta kotia siirtokuntalaisille. Palestiinalaisalueille perustetut siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.

Blinken peräänkuuluttaa kahden valtion mallia

Kritiikki, vaikkakin diplomaattisesti muotoiltu, oli poikkeuksellinen, koska se oli annettu suoraan ulkoministerin eikä tämän tiedottajan nimissä. Israelin uudet linjaukset tulivat vain hetki sen jälkeen, kun Blinken vieraili alueella ja nimenomaisesti varoitti siirtokuntatoiminnasta.

– Kaikki, mikä vie meidät kauemmas kahden valtion visiosta kahdelle kansalle, on haitallista pitkällä aikavälillä Israelin turvallisuudelle, sen identiteetille juutalaisena ja demokraattisena valtiona, Blinken sanoi maanantaina.

Blinkenin mukaan toiminta vaarantaa niin israelilaisten kuin palestiinalaistenkin turvallisuuden, vapauden, vaurauden ja arvokkuuden.

Yhdysvaltain ulkoministeri on aiemmin todennut presidentti Joe Bidenin hallinnon arvioivan pääministerin Benjamin Netanjahun uutta kovan linjan oikeistolaista hallitusta sen toimien, ei siinä mukana olevien henkilöiden mukaan.