Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeriö tekee tarkastusraportin supon Matti Saarelaista koskevasta selvityksestä

Sisäministeriö aikoo tehdä tarkastusraportin suojelupoliisin (supo) selvityksestä, joka koskee supon entisen työntekijän Matti Saarelaisen toimintaa. Ministeriö julkaissee tarkastusraporttinsa maaliskuun alkupuolella.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä ei vielä tässä vaiheessa muutoin kommentoi supon sisäministeriölle luovuttamaa selvitystä.

Supon selvityksen mukaan jäi epäselväksi, miksi Ulkomaalaisvirasto eli nykyinen Maahanmuuttovirasto ei ollut pyytänyt supolta lausuntoa Suomen kansalaisuutta hakeneesta Gennadi Timtshenkosta ja mikä rooli Saarelaisella mahdollisesti oli Timtshenkon kansalaistamisasiassa.

Supon sisäisessä selvityksessä Saarelainen kertoi, ettei hän tiennyt, minkä takia supolta ei ollut lopulta päätetty pyytää Timtshenkosta lausuntoa. Niin ikään selvityksen mukaan Saarelainen kertoi, ettei hän seurannut Timtshenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyä Ulkomaalaisvirastossa tai osallistunut kansalaisuusasian päätöksentekoon.

Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1999, ja Ulkomaalaisvirasto päätti käsitellä Timtshenkon kansalaisuusasian kiireellisenä.

Timtshenkon kansalaisuuden myöntämisasiaa tarkasteltaessa täytyy Pimiän mukaan tarkastella silloisia prosesseja ja kansalaisuuden saamisedellytyksiä.

– Pitää siis arvioida, onko noudatettu senaikaisia kansalaisuuslainsäädännön prosesseja.

Hänen mukaansa tässä vaiheessa ei vielä pysty siten ottamaan kantaa esimerkiksi siihen, oliko kiirehtimisasia Timtshenkon kohdalla ollut asianmukaista.

Hän huomauttaa, että prosessit ja vaatimukset ovat kuluneiden vuosien aikana muuttuneet.

Timtshenkon kansalaisuushakemus käsiteltiin kiireellisenä

Suojelupoliisin maanantaina osin julkistaman raportin mukaan Gennadi Timtshenkon tunteva liikemies Kai Paananen oli pyytänyt neuvoa tuolloin Ulkomaalaisviraston johtajana toimineelta Saarelaiselta Timtshenkon kansalaisuusasian käsittelyyn.

Saarelainen kertoi suojelupoliisin selvityksessä neuvoneensa laatimaan kiirehtimiskirjeen.

Timtshenkon kansalaisuushakemus käsiteltiinkin lopulta Ulkomaalaisvirastossa kiireellisenä. Suojelupoliisi ei lausunut Timtshenkon hakemukseen, vaikka selvityksen mukaan supo oli ilmaissut halunsa lausua ja kuulla Timtshenkoa tämän hakiessa kansalaisuutta.

Julkisuudessa on ollut tieto, että Saarelainen ja Timtshenkon tunteva Paananen tuntevat toisensa. Tällä haavaa sekä Timtshenko että Paananen ovat pakotteiden alaisina Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyksen vuoksi.

Supon selvityksestä ilmenee, että Saarelaisen ja Paanasen välinen yhteydenpito on ollut supossa tiedossa pitkään eikä Saarelainen ole salannut sitä.

Kai Paananen ei vastannut STT:n yhteydenottopyyntöön. Matti Saarelainen ei ole vastannut STT:n maanantaina sähköpostitse lähettämään kommenttipyyntöön.

Saarelainen eläköityi suposta syksyllä 2022.

Supon Pelttarin mukaan uhkaa kansalliselle turvallisuudelle ei ole aiheutunut

Supon selvityksessä sanottiin myös, että sen tietoon ei ollut tullut viitteitä siitä, että sen entinen työntekijä Saarelainen olisi pitänyt uransa aikana epäasianmukaisesti yhteyttä ulkomaisiin tiedusteluorganisaatioihin. Lisäksi supon päällikkö Antti Pelttari sanoi tammikuussa STT:n haastattelussa, ettei Saarelaisen toiminta ole aiheuttanut uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.

Kansliapäällikkö Pimiän mukaan ministeriö ei tähänkään asiaan ota etukäteen kantaa.

– Katsotaan se kokonaisuus ja arvioidaan sen mukaan, onko tällaista elementtiä tässä, Pimiä sanoo.