Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Ihmiskaupasta epäillyn yrittäjän epäillään pestanneen lapsia pyykinpesijöiksi

Ihmiskaupasta epäillyn hieronta- ja kauneusalan yrittäjän epäillään teettäneen töitä myös 11–14-vuotiailla lapsilla, kertoo Helsingin poliisi. Poliisin mukaan lasten epäillään pesseen yrityksen pyykkejä.

Syytteet jutussa on nostettu tänään. Niitä on alustavien tietojen mukaan määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa.

Poliisi on aiemmin kertonut, että yrittäjän epäillään houkutelleen kaksi kotimaansa kansalaista töihin Suomeen turistiviisumeilla. Osa epäillyn rikoskokonaisuuden uhreista saapui Suomeen omatoimisesti.

– Epäillyllä työskenteli myös 11–14-vuotiaita lapsia, jotka pesivät yrityksen pyykkejä epäillyn kotiosoitteessa. Yksi lapsi teki töitä yrityksen toimipisteessä asiakaspalvelussa. Lapset olivat töissä vain muutaman viikon ajan. Hierontatyössä ei työskennellyt lapsia, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Nils Majewski poliisin tiedotteessa.

Suomeen töihin houkutelluille aikuisille luvattiin poliisin mukaan 1 900 euron kuukausipalkka, mutta tulot jäivät selvästi vähäisemmiksi.

Työntekijät tekivät poliisin mukaan noin kymmentuntisia työpäiviä. He saivat palkkaa noin 30 prosenttia asiakaskäynnin hinnasta ja keskimäärin yhden vapaapäivän viikossa. Yhden ihmisen epäillään tehneen työtä kokonaan ilman palkkaa.

Työskentelyaika Suomessa oli poliisin mukaan parista kuukaudesta seitsemään kuukauteen.

Suuri osa palkoista yhä maksamatta

Yrittäjän epäillään maksaneen laittomien työntekijöiden palkkoja käteisellä ja sen jälkeen poistaneen käteisellä maksetut asiakaskäynnit yrityksen asiakasvarausjärjestelmästä. Myös yrityksen kirjanpidon epäillään olevan harhaanjohtava.

– Epäilemme myös, että yrittäjä manipuloi yrityksen ajanvarausjärjestelmää. Hän muutti työntekijöiden nimiä ja muokkasi ajanvarauksia perutuiksi tai harjoitteluiksi, kertoo rikoskomisario Majewski tiedotteessa.

Poliisin mukaan epäilty lupasi maksaa palkat laittomasti töitä tehneille asianomistajille sitten, kun nämä olisivat saaneet tehdä töitä laillisesti. Suuri osa palkoista on edelleen maksamatta.

Osa työntekijöistä asui työnantajan olohuoneessa ja myöhemmin tämän vuokraamassa asunnossa, jossa heille oli tarjolla ainoastaan patjat lattialla, kertoo poliisi. Heidän kunkin epäillään maksaneen asumisestaan noin 250 euroa kuussa. Vuokrat vähennettiin palkoista.

Tullaamatonta arvotavaraa noin 30 000 euron edestä

Yrittäjän epäillään lisäksi tuoneen Suomeen noin 30 000 euron edestä arvokelloja ja -käsilaukkuja, joita hän ei tullannut.

Poliisin mukaan yrittäjää epäillään ihmiskaupasta, laittoman maahantulon järjestämisestä, veropetoksesta, luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja työeläkevakuutusmaksupetoksesta. Myös syyttäjä päätyi nostamaan syytteet kaikista näistä rikoksista.

Epäilty on edelleen vangittuna. Helsingin poliisilaitoksen alueellinen työperäinen ihmiskaupparyhmä on tutkinut rikosepäilyjä syksyn ja talven aikana.