Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuljetusalan lakon takia puolet pääkaupunkiseudun jäteastioista uhkaa jäädä tyhjentämättä

Auto- ja kuljetusalan keskiviikkona alkaneen lakon takia ainakin puolet pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asuinkiinteistöjen jäteastioista uhkaa jäädä tyhjentämättä päivittäin, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

– Tyhjennämme päivittäin yli 34 000 jäteastiaa, eli jokaisena lakkopäivänä noin 17 000 jäteastiaa jää tyhjentämättä. Koska kyseessä on lakko, korvaavaa henkilöstöä ei ole saatavilla, sanoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen tiedotteessa.

Lakko koskettaa HSY:n mukaan eniten seka- ja biojätteiden sekä kartonki- ja muovipakkausten astiatyhjennyksiä. Ainoastaan lasipakkausten ja pienmetallin kuljetukset jatkuvat kohtuullisen normaaleina. HSY sanoo varmistavansa jätehuollon toimivuuden yhteiskunnallisesti tärkeiden kohteiden palveluissa, kuten sairaaloissa.

Lakko näkyy varmimmin niissä kiinteistöissä, joissa jäteastioita on asukkaita kohden vähiten ja joiden tyhjennysrytmi on tihein.

HSY suosittaa jätteiden säilyttämistä kotona, parvekkeella tai varastossa, jos kiinteistön jäteastiat ovat täynnä. Ylitäyttyneet jäteastiat viivästyttävät kuljetuksia entisestään.

13 kunnan yhteinen jätehuoltoyhtiö Kiertokapula tiedottaa puolestaan, että lakon takia seka- ja biojätteen kuljetukset pysähtyvät Järvenpäässä, Tuusulassa, Hyvinkäällä, Valkeakoskealla, Hämeenlinnan keskustaajamassa sekä Parolan keskustaajamassa ja osassa taajaman reuna-alueita. Kiertokapula turvaa lakon aikana koulujen, päiväkotien ja hoitolaitosten jätehuollon.

Kuljetusalan lakko päättyy 21. helmikuuta kello 24.

Helmikuun alussa jätehuoltoa eri puolilla Suomea hoitavan Remeon toimitusjohtaja Johan Mild kertoi STT:lle, että viikon mittainen lakko on pitkä ja aiheuttaa huomattavia ongelmia, kun jätteet kasaantuvat keräyspaikoille.

Lakot vaikuttavat myös ulkomaankauppaan

Työtaisteluun päädyttiin, kun Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi eilisiltana sovittelijan työriitaan antaman sopimusehdotuksen. AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan sovintoehdotukset olivat sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättömiä.

Puoliltaöin alkoivat kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealan lakot. Aamukuudelta alkoivat puolestaan ahtausalan lakko satamissa sekä terminaalialan lakko.

Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000:ta työntekijää ja vaikuttavat laajasti Suomen ulkomaankauppaan ja moniin kuljetuksiin.

Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi sopimusehdotuksen kaaduttua, että työriidan sovittelua yritetään jatkaa lähipäivinä.

Valtaosa AKT:n sopimuksista ja samalla työrauhavelvoite päättyi tammikuun lopussa.