Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo, että valiokunnalla on kaikki valmiudet saada vammaispalvelulakia koskeva mietintö valmiiksi huomenna. Tämän myötä lakiesitys voisi edetä eduskunnan täysistunnon käsittelyyn ensi viikolla.
– Nyt näyttää siltä, että me ehdimme tämän saada (valmiiksi), Lohi kertoo STT:lle.
Vielä tammikuun alkupuolella näytti siltä, että vammaisten palveluja määrittävää lakia ei ehditä saada valmiiksi ennen vaalikauden loppua. Tällöin lakiesitykseen tuli perustuslakivaliokunnassa runsaasti muutosvaatimuksia.
Lakiuudistuksen kohtaloa käytiin kuitenkin tammikuussa läpi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) ja hallituspuolueiden kanssa. Hallituspuolueilla kerrottiin olevan asiasta yhteinen tahto.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kirjallisen lausunnon, jonka pohjalta valiokunta pystyi tekemään vaaditut muutokset.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos lähti vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.
STM:stä kerrottiin tammikuussa, että vammaispalveluiden piirissä on noin 125 000 ihmistä. Heistä kehitysvammaisia on noin neljännes.
Hengityshalvauspotilaan määritelmää aiotaan laajentaa
Perustuslakivaliokunta antoi eilen lausuntonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksesta.
Lohen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee lakiesitykseen vielä täsmennyksiä ja muutamia pykälämuutoksia.
– Uskon, että hyvin yksimielisesti kykenemme huomenna tämän viemään maaliin.
Lohen tavoitteena on, että hengityshalvauspotilaita koskevaa säätelyä tultaisiin muuttamaan siten, että se koskettaa laajempaa joukkoa kuin aiemmassa luonnoksessa.
Perustuslakivaliokunta edellyttää lausunnossaan, että sen hengityslaitteen varassa elävän henkilön määritelmästä tekemä huomautus otetaan huomioon. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan henkitorviavanne ei ole ainoa tapa toteuttaa elämän ylläpitämiseksi annettavaa hengitystukihoitoa, mikä olisi huomioitava laissa.
Lohen mukaan näkövammaisten tukeen on tarkoitus saada mukaan apuvälineiden käytön opettelu. Asiasta on tullut palautetta.
Näkövammaisten liitto ihmetteli viime kuun lopulla tiedotteessaan, mihin valmennusta käsittelevistä pykälistä olivat kadonneet pistekirjoituksen opetus ja liikkumistaidon ohjaus.
– Varmasti tämäntyyppiset korjaukset minimissään tullaan tekemään, näin voisin ennakoida valiokunnan päätöstä, Lohi kertoo viitaten myös hengityshalvauspotilaita koskevaan muutokseen.