Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ministeriön työryhmä nostaisi tupakoinnin ikärajaa, AKT:n lakot jatkuvat, Hollanti aikoo antaa Ukrainalle Leopard 2:n ammuksia ja varaosia

Tupakointia ja nikotiinituotteita koskevaan lainsäädäntöön ehdotetaan sosiaali- ja terveysministeriössä tuntuvia muutoksia.

Ministeriön asettama työryhmä ehdottaa esimerkiksi tupakoinnin ikärajan nostamista 20 ikävuoteen. Ikäraja koskisi tupakka- ja nikotiinituotteiden myyntiä, maahantuontia ja hallussapitoa.

Nuuskan matkustajatuonti kiellettäisiin kokonaan.

Työryhmän mietinnössä esitetään myös tupakoinnin kieltämistä esimerkiksi ravintoloiden terasseilla, urheilukentillä ja huvipuistoissa.

AKT:n lakot jatkuvat – tulevien lakkojen sovittelu alkaa tänään

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) lakot jatkuvat tänään satamissa ja kuorma-autoalalla, terminaalitoiminnassa sekä säiliö- ja öljytuotealalla. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran ja sovittelija Leo Suomaan on määrä jatkaa näiden työriitojen sovittelua lähipäivinä, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto.

AKT jätti tiistaina uusia lakkovaroituksia koskien muun muassa linja-autohenkilökuntaa ja huoltokorjaamoita. Näiden työriitojen sovittelu alkaa jo tänään sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Seuraavat lakot alkavat 1. maaliskuuta, ellei sopua synny sitä ennen.

Hollanti aikoo antaa Ukrainalle Leopard 2:n ammuksia ja varaosia

Hollanti aikoo antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunun ammuksia ja varaosia, kertoo hollantilaislehti De Telegraaf. Maan kerrotaan lähettävän Ukrainaan noin 20 000 ammusta tankkeja varten.

Ilmoitus tehtiin sen jälkeen, kun saksalaislehti Welt oli uutisoinut Saksan muodostaman tankkiliittouman vastoinkäymisistä. Lehden mukaan Hollanti olisi perunut aikeensa lähettää myös tankkeja. Hollanti kiisti myöhemmin Reutersille muuttaneensa kantaansa.

Hollanti ei omista itse Leopard 2 -tankkeja, vaan sen käyttämät 18 tankkia on liisattu Saksalta. De Telegraafin mukaan Hollanti ei sulje pois sitä, että liisattuja tankkeja luovutettaisiin Ukrainalle joskus myöhemmin.

Venäjän Wagner-yksiköt ovat Ukrainan mukaan kärsineet jopa 80 prosentin tappioita Bahmutissa

Venäjän palkkasotilaista koostuvan Wagner-ryhmän yksiköistä osa on kärsinyt jopa 80 prosentin tappioita Bahmutin kaupungista käydyissä taisteluissa, kertoo Ukrainan puolustusministeriö Kyiv Independentin mukaan.

Kiivaat taistelut Donetskin alueen kaupungin hallinnasta ovat jatkuneet liki ympärivuorokautisesti Itä-Ukrainassa Venäjän hyökätessä. Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljarin mukaan Venäjän kuolleita ja haavoittuneita evakuoidaan vain paikoin tai ei ollenkaan.

Maljar kuvailee Bahmutin tilannetta hyvin vaikeaksi ukrainalaisjoukoille.

Toimittajat ilman rajoja arvostelee Turkkia lehdistönvapauden rajoittamisesta maanjäristysalueella

Toimittajat ilman rajoja -järjestö arvostelee Turkin viranomaisia lehdistönvapauden rajoittamisesta maan kaakkoisosien maanjäristysalueella.

Järjestö kertoo tiedotteessa, että toimittajia on estetty tekemästä työtään muun muassa väkivalloin, pidätyksin ja viestintäalusta Twitterin käyttöestoin. Järjestön mukaan maanjäristyksestä ja pelastustöistä raportoivia toimittajia on syytetty poliisin ja valtion herjaamisesta.

Järjestö mainitsee esimerkkinä 8. helmikuuta tehdyt kolmen eri toimittajan pidätykset, joita järjestö pitää mielivaltaisina. Järjestön moitteista uutisoi myös Helsingin Sanomat.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken vierailee ensi kertaa Turkissa – keskustelee maanjäristystuesta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee sunnuntaina Turkissa keskustelemassa maanjäristysalueelle lähetettävästä tuesta.

Blinken vierailee Incirlikin ilmatukikohdassa, jota on käytetty Yhdysvaltain avustuslähetyksiin katastrofialueelle. Tämän jälkeen Blinken matkustaa keskusteluihin pääkaupunki Ankaraan.

Blinken vierailee Turkissa ensimmäistä kertaa ulkoministerikaudellaan. Viime aikoina Turkin vastaanhangoittelu muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa on hiertänyt liittolaisten välejä. (Lähde: AFP)

Ranskassa vieraillut Kiinan ulkoministeri sanoi maansa työskentelevän kohti rauhaa Ukrainassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja tämän luona vieraillut Kiinan ulkoministeri Wang Yi sopivat työskentelevänsä yhdessä kohti rauhaa Ukrainassa, Ranskan presidentin kanslia kertoi tapaamisen jälkeen.

Ranskassa on elätelty toivoa siitä, että Kiina voisi painostaa liittolaistaan Venäjää lopettamaan Ukrainan sodan ja ryhtymään neuvotteluihin. Kiina ei ole tuominnut Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa länsimaiden tavoin.

Wang jatkaa Euroopan-matkaansa Ranskasta Saksaan Münchenin turvallisuuskonferenssiin, joka pidetään viikonloppuna. Ministeri matkustaa myös Moskovaan. (Lähde: AFP)

Uudessa-Seelannissa myrskyn vuoksi kuolleiden määrä kasvanut viiteen

Uuden-Seelannin viranomaiset ovat todenneet ainakin viiden ihmisen kuolleen Gabrielle-syklonin seurauksena. Uhrimäärän pelätään vielä kasvavan.

Myrskystä kärsineeseen maan itäosaan on ennustettu lisää rankkasateita. Myrsky on katkonut teitä, romahduttanut taloja ja ajanut yli 10 000 ihmistä evakkoon.

Yksi uhreista oli talon sortumisen vuoksi kuollut pelastaja maan pohjoisosissa. Loput neljä kuolonuhria on todettu itärannikon Hawke's Bayn seudulla.

Uusi-Seelanti on julistanut kansallisen hätätilan myrskytuhojen vuoksi. (Lähde: AFP)

Lauri Markkanen ei pelannut Memphistä vastaan kipeän polven vuoksi

Koripallon NBA:ssa Utah Jazz joutui pärjäämään keskiviikon ottelunsa Memphis Grizzliesiä vastaan ilman suomalaista tähtipelaajaansa Lauri Markkasta.

Utah kertoi Twitterissä, että Markkasella on ongelmia oikean polvensa kanssa. Ottelu Memphistä vastaan oli viimeinen ennen ensi viikonlopun tähdistöottelua, johon Markkanen on valittu.

Markkanen on aiemmin tällä kaudella ollut kahteen otteeseen sivussa peleistä ensin sairastumisen ja myöhemmin lantiovaivan vuoksi.

Utah hävisi Memphisille 111–117.

Kristiina Mäkelän hallikausi ohi – loukkasi reitensä Ranskassa kansainvälisissä kisoissa

Kristiina Mäkelän kolmiloikkakilpailu Liévinin kansainvälisissä hallikisoissa Ranskassa keskiviikkona päättyi loukkaantumiseen. Viidennellä hypyllään EM-hopeamitalisti Mäkelä keskeytti toisen loikkansa ja laskeutui hiekkakasaan oikean jalan takareittään pidellen.

– Oikean jalan takareidessä on lihasrepeämä, Suomessa tutkimme vamman tarkemmin magneettikuvauksella heti kotiinpaluumme jälkeen. Hallikausi on nyt varmuudella ohi, Mäkelän valmentaja Tuomas Sallinen kertoi tiedotteessa.

Ennen loukkaantumistaan Mäkelä hyppäsi 13,62, jolla hän oli seitsemäs. Kuuban Liadagmis Povean voittotulos oli 14,81.

Seiväshypyssä Euroopan mestari Wilma Murto jakoi viidennen sijan tuloksella 445. Elina Lampela jäi ilman tulosta. Kisan voittanut Yhdysvaltain Katie Moon ylitti 483.

Dortmund ja Benfica voittivat Mestarien liigan pudotuspeliavauksensa

Saksalainen Dortmund ja portugalilainen Benfica ottivat voitot jalkapallon miesten Mestarien liigan pudotuspelien avausotteluissaan.

Dortmund kukisti neljännesvälierissä kotikentällään englantilaisen Chelsean 1–0. Maalin teki 63. minuutilla Karim Adeyemi.

Benfica voitti vieraissa belgialaisen Club Bruggen 2–0. Maalit tekivät toisella puoliajalla rangaistuspotkusta Joao Mario ja David Neres.

Toiset neljännesvälieräpelit pelataan 7. maaliskuuta.