Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden-Seelannin myrskyn uhriluku on kasvanut kahdeksaan – tulvaveden virtaus nielaisi taaperon

Uudessa-Seelannissa sykloni Gabriellen tiedossa oleva uhriluku on nyt kahdeksan. Lisäksi noin 10 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan, monet kaupungit ovat vailla sähköä ja juomavettä, ja viranomaiset arvioivat kymmenien tai jopa satojen yhteisöjen olevan vielä tavoittamatta.

Myrsky on jo heikentynyt eteläiselle Tyynellemerelle, mutta se jätti jälkeensä tuhoja ja kärsimystä Uuden-Seelannin Pohjoissaarella. Kuolonuhrien määrän pelätään edelleen kasvavan.

Yksi uhreista on 2,5-vuotias lapsi. Vanhemmat ja kaksi lasta olivat jääneet jumiin kotiinsa tulvaveden saapuessa ja yrittivät hakea turvaa pakenemalla naapurin katolle. Äiti kertoi Facebookissa torstaina, että yhtäkkiä vedessä tuli virtaus, joka lähes hukutti heidät kaikki. Kaaoksessa taaperoikäinen lapsi ajautui virran mukaan ja hukkui.

Pääministeri Chris Hipkins kiersi tuhoalueilla Hawke's Bayssa perjantaina ja sanoi koko maan tuntevan myötätuntoa tuhoja kohdanneita kohtaan. Hän painotti maan selviävän tilanteesta, mutta kutsui olosuhteita poikkeuksellisen haasteellisiksi.

Muutamia tuhansia ihmisiä edelleen tavoittamatta

Hipkins aloitti pääministerinä alle kuukausi sitten, kun Jacinda Ardern jätti tehtävän yllättäen. Ardern sai kansainvälistä kiitosta tavasta, jolla hän hoiti useita kriisejä, kuten Christchurchin moskeija-iskut vuonna 2019.

Nyt Hipkinsin hallintoon kohdistuu ihmettelyä pelastustöiden etenemistahdista yhdessä maailman varakkaimmista ja parhaiten katastrofeihin varautuneista maista. Hipkins sanoi ymmärtävänsä, että mitä kauemmin sähkö ja yhteydet ovat poikki, sitä enemmän paine kasvaa.

– En voi sanoa ihmisille muuta kuin että kaikki toimivat niin nopeasti kuin voivat yrittääkseen saada yhteydet taas toimimaan, hän lausui.

Pääministeri on pyytänyt kansalaisia varautumaan pelastustöiden jatkumiseen vielä useiden päivien ajan ennen kuin raivaaminen voi kunnolla alkaa sekä varoittanut, että kuolonuhrien määrä todennäköisesti kasvaa. Muutamia tuhansia ihmisiä ei ole vielä onnistuttu tavoittamaan, ja Hipkinsin mukaan poliisi on kateissa olevista erittäin huolissaan.

Koska monet tiet ja sillat ovat kulkukelvottomia, armeija on ryhtynyt toimittamaan juomavettä ja tarvikkeita vesi- ja ilmateitse.