Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puoltaa Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymistä. Valiokunnan mietintö oli yksimielinen, ja asia siirtyy täysistunnon käsittelyyn.
Valiokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan tarkoituksena olisi, että kansallinen lainsäädäntö käsitellään loppuun tällä vaalikaudella.
– Ulkoasiainvaliokunta korostaa, että Suomen ensisijaisena tavoitteena on Suomen ja Ruotsin liittyminen puolustusliitto Natoon yhdessä ja mahdollisimman nopeasti, Halla-aho sanoi.
Eduskunnan täysistunto aloittaa Nato-mietinnön käsittelyn ensi tiistaina, kertoo eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) STT:lle.
Vanhasen mukaan myös toisen käsittelyn alustava aika on katsottu, mutta sitä ja lopullisen äänestyksen ajankohtaa ei ole vielä päätetty sitovasti. Ajankohdista ilmoitetaan hyvissä ajoin kansanedustajille.
Kun lakiesitys on hyväksytty eduskunnassa, se voi edetä presidentin vahvistettavaksi.
Vaikka Suomi käsittelisi jäsenyyden loppuun, maa ei pääse Naton täysjäseneksi ennen kuin kaikki liittouman nykyjäsenet ovat hyväksyneet uuden jäsenen. Viime keväänä jäsenyyttä hakeneet Suomi ja Ruotsi odottavat yhä ratifiointeja Unkarilta ja Turkilta.
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) huomautti tiedotustilaisuudessa, että asian kansallinen käsittely on etenemässä myös Ruotsissa, ja hän ilmaisi tyytyväisyytensä yhtäaikaiseen käsittelyyn.
Tiistaina ulkoasiainvaliokunta tapasi Ruotsissa maan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan. Ulkoasianvaliokunnan jäsen Jouni Ovaska (kesk.) totesi, että matka Ruotsiin kertoo siitä, että Ruotsi ja Suomi ovat vieneet prosessia eteenpäin erittäin hyvässä yhteistyössä ja vievät jatkossakin.
Käsittelyaikataulu nopeutui
Hallitus antoi lakiesityksen Nato-jäsenyyden hyväksymiseksi eduskunnalle joulukuussa, itsenäisyyspäivän aattona.
Tuolloin eduskunnan puhemies Vanhanen esitti, että eduskunta käsittelisi esityksen loppuun vasta, kun Suomi on hyväksytty Natoon kaikissa nykyisissä jäsenmaissa. Hän perusteli asiaa sillä, ettei eduskunta tee lakeja pöytälaatikkoon.
Myös Halla-aho kertoi tammikuussa olevansa samalla linjalla, koska prosessin aikana voisi tapahtua jotain, johon hänen johtamansa valiokunta olisi halunnut ottaa mietinnössään kantaa.
Viime viikolla puolueet kuitenkin sopivat, että Suomi hyväksyy asian valmiiksi jo nykyisessä eduskunnassa. Tämä tarkoitti sitä, että ulkoasiainvaliokunta teki työnsä valmiiksi. Valiokunnan jäsenet perustelivat aikataulun vauhdittamista muun muassa kevään eduskuntavaalien tuomalla katkoksella.
– Ulkoasiainvaliokunnassa on hahmottunut konsensus sen ratkaisun puolesta, että on parempi hoitaa asia meidän osaltamme pois päiväjärjestyksestä ennen kuin eduskunta jää vaalitauolle, Halla-aho sanoi.
Hän ei kuitenkaan pitänyt ratkaisua sen dramaattisempana kuin toistakaan vaihtoehtoa. Halla-ahon mukaan spekulaatiot Turkin toimista eivät ole vaikuttaneet työskentelytahtiin.
Uudessa tahdissa päätettiin edetä yksimielisesti.
– Itse olisin pitänyt järkevämpänä alun perin kaikkien hyväksymää marssijärjestystä, mutta en tiedä, mitä hyötyä olisi, että me olisimme tehneet prosessista kauhean dramaattisen, kiirehtimistä alun perin vastustaneen vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi.
Eduskunta puinut Natoa laajasti
Ulkoasiainvaliokunta oli saanut mietintöä varten eduskunnan neljältä muulta valiokunnalta kannanotot, jotka olivat pitkälti yksimielisiä eivätkä sisältäneet muutosvaatimuksia lakiesitykseen.
Nato-kysymystä käsiteltiin eduskunnassa laajasti jo viime keväänä, kun eduskunta päätti jäsenyyden hakemisesta. Tämän jälkeen Nato hyväksyi Suomen ja samaan aikaan jäsenyyttä hakeneen Ruotsin tarkkailijajäseniksi.
Jos Suomi olisi odottanut puuttuvia hyväksyntöjä, asia olisi voinut siirtyä seuraavan eduskunnan käsiteltäväksi. Toisin kuin useimmat lakiesitykset, kansainvälisenä sopimuksena Nato-esitys ei raukeaisi kevään eduskuntavaalien myötä.