Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Marinia ja Niinistöä kuullaan Münchenissa, huono tai erittäin huono ajokeli isoon osaan Suomea

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Marinia ja Niinistöä kuullaan päälavalla Münchenin turvallisuuskonferenssissa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja presidentti Sauli Niinistö nousevat päälavalle Münchenin turvallisuuskonferenssin paneelikeskusteluissa tänään.

Marin keskustelee aamupäivällä EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa aiempaa geopoliittisemman Euroopan mahdollisesta syntymästä. Niinistö puolestaan puhuu Euroopan turvallisuuden takaavista kumppanuuksista Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin, Moldovan presidentin Maia Sandun ja Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin kanssa.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on kylmän sodan aikana kehitetty keskustelufoorumi, jossa kokoontuu vuosittain mittava joukko poliitikkoja, sotilaita ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita.

Yhä useampi suomalainen harrastaa talviuintia

Talviuinnin suosio on noussut merkittävästi 2000-luvun aikana, kerrotaan Luonnonvarakeskuksesta. Nyt harrastajia on Luonnonvarakeskuksen tuoreimman ulkoilututkimuksen mukaan jo noin 12 prosenttia suomalaisista.

Talviuinnilla tarkoitetaan avantouinnin lisäksi myös muuta talviaikaista luonnonvesissä uimista.

Viime vuosikymmenellä talviuinnin suosio nousi erityisesti alle 45-vuotiaiden parissa. Eniten talviuintikertoja kertyi silti yhä 65–74-vuotiaille harrastajille.

Yli puolet harrastajista pulahtaa veteen korkeintaan viisi kertaa talven aikana, mutta joka viides harrastaja jopa yli 15 kertaa.

Myräkkä tuo huonon tai erittäin huonon ajokelin isoon osaan Suomea

Talvimyräkkä tuo tänään huonon ja paikoin erittäin huonon ajokelin suureen osaan Suomea. Runsaita lumi- ja räntäsateita leviää lännestä maahan viimeistään aamulla.

Erittäin huonoksi ajokelin odotetaan äityvän rannikolla Pohjanmaan maakunnasta Uudellemaalle asti.

Etelässä tuulee myös merialueilla navakasti.

Talvilomakausi alkaa tänä viikonloppuna, kun eteläsuomalaiset suuntaavat lomille. Poliisi on aloittanut lomaliikenteen tehovalvonnan, joka jatkuu lähiviikot.

Koulujen talvilomat pidetään porrastetusti niin, että viimeisenä ovat vuorossa Pohjois- ja Itä-Suomen kunnat maaliskuun toisella viikolla.

IMF ja Ukraina saavuttivat sovun lainasta, joka petaisi Ukrainan EU-jäsenyyden hakua

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) kertoo päässeensä Ukrainan viranomaisten kanssa sopuun neuvotteluissa, joissa on valmisteltu lainan antamista Ukrainalle. Suunniteltu IMF-laina myös petaa Ukrainan pyrkimyksiä kohti EU-jäsenyyttä.

IMF:n mukaan Ukraina on suoriutunut vahvasti neljän kuukauden pituisessa IMF-ohjelmassa, jossa se on saavuttanut sille asetetut tavoitteet. Näihin kuuluu Ukrainan hallituksen parlamentille antama lakiesitys verojärjestelmän uudistuksista.

Ukrainan talous on kutistunut lähes kolmanneksella viimeisen vuoden aikana sodassa. Maan jälleenrakennuksen arvellaan maksavan satoja miljardeja euroja. (Lähde: AFP)

Bellingcatin toimittajaa kehotettu pysymään poissa Lontoon palkintotilaisuudesta turvallisuussyistä

Avointen lähteiden tutkimussivusto Bellingcatin bulgarialainen tutkiva journalisti Christo Grozev kertoo, että häntä on kielletty osallistumasta Lontoossa järjestettävään Bafta-palkintotilaisuuteen. Grozevin mukaan häntä pidetään turvallisuusriskinä.

Tapahtumassa ehdokaslistalla on Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista kertova dokumentti, jossa Grozev esiintyy. Grozev on tunnettu Venäjän toiminnan tutkija ja Kremlin kriitikko.

Poliisi ei kommentoinut Grozevin tapausta nimeltä, mutta kertoo lausunnossa neuvoneensa tapahtuman järjestäjiä turvallisuusasioista. (Lähde: AFP)

Ainakin kuusi kuollut ampumisissa Mississippin osavaltiossa, epäilty ampuja otettu kiinni

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut ampumisissa Yhdysvaltojen eteläisessä Mississippin osavaltiossa. Poliisi on kertonut ottaneensa ampumisista epäillyn 52-vuotiaan miehen kiinni.

Paikallisen median mukaan ampumiset ovat tapahtuneet Arkabutlan pienessä kaupungissa ja sen läheisyydessä neljässä eri kiinteistössä.

Poliisi otti miehen kiinni takaa-ajon päätteeksi. Takaa-ajon aikana läheinen koulu suljettiin.

Ampumisten motiivista ei ole toistaiseksi tietoa. (Lähde: AFP)

Sadat ihmiset protestoivat ja ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa Surinamessa

Sadat ihmiset ovat protestoineet kohonneiden elinkustannusten vuoksi ja ottaneet yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa Etelä-Amerikassa Surinamessa.

Yhteenottojen lisäksi pääkaupungissa Paramaribossa on ryöstetty kauppoja. Maan hallituksen lausunnon mukaan mielenosoittajat ovat tunkeutuneet myös maan parlamenttiin.

Heikon valuutan ja pahenevan talouskriisin vuoksi maan reilun 600 000 asukkaan on entistä vaikeampi hankkia toimeentulonsa.

Suriname on Hollannin entinen siirtomaa, joka itsenäistyi 1975. (Lähde: AFP)

Argentiinassa poikkeuksellisia sääilmiöitä, lämpötila laski Buenos Airesissa viidessä päivässä yli 30 astetta

Etelä-Amerikassa Argentiinassa on koettu tällä viikolla poikkeuksellisia sääilmiöitä. Maan pääkaupungissa Buenos Airesissa lämpötila laski viidessä päivässä yli 30 astetta.

Maan eteläosasta Patagoniasta saapunut kylmä rintama sai lämpötilan putoamaan Buenos Airesissa viime sunnuntain 38,1 asteesta torstain 7,9 asteeseen. Argentiinan ilmatieteen laitoksen mukaan 7,9 astetta helmikuussa on ennätyksellisen alhainen lukema sitten vuoden 1951.

Meteorologi Christian Garavaglian mukaan äärimmäiset lämpötilavaihtelut johtuvat todennäköisesti voimakkaasta La Nina -sääilmiöstä. (Lähde: AFP)

Islandersin Brock Nelson osui kolmesti, Pittsburghin Kasperi Kapasella hankala ilta

Jääkiekon NHL:ssä New York Islanders on voittanut Pittsburgh Penguinsin maalein 5–4. Pittsburgh johti ottelua toisessa erässä jo 4–2, mutta Anders Lee ja Brock Nelson toivat maaleillaan Islandersin ensin tasoihin ja lopulta voittoon.

Nelson teki ottelussa yhteensä kolme maalia ja Lee kaksi. Lisäksi Lee syötti yhden Nelsonin maaleista.

Pittsburghin suomalaishyökkääjä Kasperi Kapaselle ilta oli murheellinen. Toisen polven NHL-kiekkoilija oli kaukalossa Islandersin kolmen ensimmäisen maalin aikana. Kapanen ei päässyt ottelussa tehopisteille.

Islanders kertoi muutama tunti ennen ottelun alkua lähettäneensä suomalaishyökkääjä Otto Koivulan takaisin AHL-joukkue Bridgeport Islandersiin.