Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomi ja Ruotsi suunnittelevat yhteistä huoltovarmuusvarastointia, tänään on laskiaissunnuntai, Blinken ja Wang tapasivat Münchenissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomi ja Ruotsi suunnittelevat yhteistä huoltovarmuusvarastointia

Suomi ja Ruotsi saattavat jatkossa täydentää kansallista huoltovarmuuttaan yhteisvarastoilla. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan yhteisvarastoja voisi sijaita sekä Suomessa että Ruotsissa.

Asiasta tehdään selvitys vuoden loppuun mennessä. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan on selvitettävä, onko hankkeelle juridisia esteitä, ja mitä olisi tarkoituksenmukaista varastoida yhdessä.

Yhteisvarastointia on pohdittu pitkään, ja lopullinen aloite hankkeeseen tuli Suomelta. Lähtökohtana on molempien maiden hyöty. Suomen etu olisi etenkin se, että kriittistä materiaalia hajasijoitettaisiin maantieteellisesti.

Viron ja Ruotsin pääministerit esiintyvät Münchenin turvallisuuskonferenssin päätöspäivänä

Münchenin turvallisuuskonferenssi päättyy tänään Saksassa.

Päätöspäivänä Münchenissä kuullaan esimerkiksi Euroopan turvallisuusarkkitehtuuria koskeva paneelikeskustelu, johon ottavat osaa muun muassa EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell, Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.

Ohjelmassa on myös keskustelu Lähi-idän tilanteesta.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on kylmän sodan aikana kehitetty vuosittainen keskustelufoorumi. Lauantaina konferenssin päälavalla keskustelivat muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) ja presidentti Sauli Niinistö.

Tänään on laskiaissunnuntai - pulkkamäkeen, suuhun hernerokkaa ja laskiaispullaa

Tänään vietetään laskiaissunnuntaita, ja sitä seuraa alkavalla viikolla laskiaistiistai. Kumpikaan päivistä ei ole liputuspäivä tai virallinen pyhäpäivä.

Perinteisesti laskiaisena alkaa pääsiäisen odotus, ja juhlan nimi juontuu paastoon laskeutumisesta. Sen viettoon kuuluu sekä kirkollisia että pakanallisia perinteitä.

Kirkollisissa perinteissä 40 päivän paaston virallinen aloituspäivä on laskiaistiistaita seuraava tuhkakeskiviikko.

Suomalaisia laskiaiseen kuuluvia perinteitä ovat pulkkamäki, hernerokka ja laskiaispullat.

Blinken vierailee Turkissa - esillä maanjäristysalueelle lähetettävä tuki

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee tänään Turkissa. Vierailun aikana keskustellaan muun muassa maanjäristysalueelle lähetettävästä tuesta.

Blinken vierailee Etelä-Turkissa sijaitsevassa Incirlikin ilmatukikohdassa, jota on käytetty Yhdysvaltain avustuslähetyksiin katastrofialueelle. Tämän jälkeen Blinken jatkaa matkaa pääkaupunki Ankaraan.

Pari viikkoa sitten Turkin ja Syyrian rajaseutua ravistelleen voimakkaan maanjäristyksen ja sitä seuranneiden jälkijäristysten seurauksena on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä. Yhdysvallat on toimittanut alueelle noin 200 pelastustyöntekijää ja avustustarvikkeita 85 miljoonan dollarin edestä.

Blinken ja Wang tapasivat Münchenissä, diplomaattinen sanansäilä heilui

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Kiinan presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja Wang Yi ovat tavanneet Saksassa Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Lauantai-illan tapaaminen oli maiden korkean tason edustajien ensimmäinen sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ampunut Kiinan epäillyn vakoilupallon alas.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Ned Pricen mukaan Blinken oli tehnyt selväksi, ettei Yhdysvallat hyväksy minkäänlaista suvereniteettinsa loukkaamista.

Kiinan valtion uutistoimisto Xinhuan mukaan Wang oli ilmoittanut Blinkenille maiden välien vahingoittuneen pallon alas ampumisen vuoksi. (Lähde: AFP)

Syyria sanoo Israelin ohjusiskun osuneen asuintaloihin, useiden kerrotaan kuolleen

Israelin armeijan sunnuntain vastaisena yönä tekemä ohjusisku on osunut asuintaloihin Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa, kertoo Syyrian valtion uutistoimisto Sana.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -ryhmän mukaan iskussa on kuollut ainakin 15 ihmistä. Ryhmän mukaan isku osui lähelle iranilaista kulttuurikeskusta ja se tuhosi asuinrakennuksen.

Syyrian terveysministeriön alustavien tietojen mukaan iskussa olisi kuollut viisi ihmistä ja haavoittunut 15. Osan haavoittuneista kerrotaan olevan kriittisessä tilassa. (Lähde: AFP)

Mikko Rantanen avasi Coloradon maalihanat, Justus Annuselle NHL-kauden avausminuutit

Jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanche on napannut 4–1-vierasvoiton St. Louis Bluesista. Coloradon suomalaispelaajat olivat ottelussa vahvasti esillä.

Coloradon ykköstähti Mikko Rantanen teki joukkueensa avausmaalin ja syötti lisäksi toisen osuman. Rantasen tehot tältä kaudelta ovat nyt 35+30. Artturi Lehkonen syötti Coloradon kolmannen maalin, ja Lehkosen tehot ovat nyt koko kaudelta 16+21.

Coloradon maalivahtina pelasi Justus Annunen, joka torjui ottelussa 19 kertaa. Annuselle ottelu oli kauden ensimmäinen ja koko uran kolmas NHL:ssä. AHL:ssä Annunen on kuluvalla kaudella pelannut 28 ottelua.

Portlandin Lillard tarkin kolmen pisteen heittäjä, Markkanen ei selvinnyt finaalikierrokselle

Koripallon NBA:n tähdistötapahtuman taitokisojen tarkin kolmen pisteen heittäjä on Portland Trail Blazersin Damian Lillard. Lillard sai finaalikierroksella 26 pistettä.

Lillard voitti kolmen pelaajan finaalikierroksella Indiana Pacersin Buddy Hieldin ja Tyrese Haliburtonin. Hield heitti finaalikierroksella 25 pistettä ja Haliburton 17 pistettä.

Lillard heitti avauskierroksella 26 pistettä, Hield 23 ja Haliburton 31.

Utah Jazzin suomalaispelaaja Lauri Markkanen ei selviytynyt finaalikierrokselle. Markkanen heitti 20 pistettä ensimmäisellä kierroksella ja jäi jaetulle neljännelle sijalle Boston Celticsin Jayson Tatumin kanssa.