Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edessä kipakoitakin pakkasia – Foreca ennustaa talven kylmimpiä hetkiä

Lauha säätyyppi on väistynyt, ja edessä on kipakoitakin pakkasia, kertoo sääpalveluyritys Forecan meteorologi Markus Mäntykangas sääblogissaan. Suomi on saamassa osansa siitä, että tavanomaista viileämmän sään todennäköisyys kasvaa. Edessä saattavat olla kuluvan talven kylmimmät hetket ainakin maan eteläosassa.

Talvilomaviikkoja päästään viettämään hyvissä hiihtokeleissä kautta maan, kun viikonlopun aikana lunta pyrytti paikoin runsaasti. Lunta voi tulla myös reilusti lisää.

Mäntykangas toteaa, että sään asetelma voi jarruttaa kevään alkamista sekä tuoda mukanaan hyytäviä ja talvisia vaiheita.

– Pörssisähkön käyttäjät joutuvat vielä kertaalleen koetukselle, kun kylmä ja heikkotuulinen sää uhkaa nostaa sähkön hintaa, meteorologi varoittaa blogissa.

Hiihtokelien lisäksi viileän sään etuna on se, että maan eteläosassa riskinä olevien talvitulvien todennäköisyys laskee.

Alkuviikko liki ilman ajokelivaroituksia

Alkavalla viikolla sää kylmenee viimeistään tiistaina. Viikon keskivaiheilla painutaan hyvinkin talvisiin pakkaslukemiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

– Torstain vastaisena yönä voi olla parikymmentäkin astetta pakkasta myös maan eteläosissa.

Torstaina maahan saapuu uusia lumisateita lännestä ja sää lauhtuu. Loppuviikon pysyy kuitenkin pakkasen puolella, Valta sanoo.

Alkavan viikon torstaiksi onkin luvassa huonon ajokelin varoitus koko Suomen alueelle. Lisäksi silloin tuulee kovaa läntisillä merialueilla Merenkurkusta Pohjois-Itämeren itäosaan asti.

Alkuviikon päivistä vain maanantaina on voimassa varoitus huonosta liikennesäästä Varsinais-Suomessa. Tämä johtuu siitä, että uusi lumisadealue on lähestymässä lounaisinta Suomea.

– Todennäköisesti sadealue menee maanantaina illalla Lounais-Suomea hipoen ohi. Varsinais-Suomi ehkä saa lisää lunta, mutta muutoin pysyy pääosin poutaisena, Valta arvioi.

Suomen talvilomat jakautuvat siten, että maan eteläosassa asuvat lomailevat alkavalla viikolla, keskisen Suomen asukkaat seuraavalla viikolla ja Pohjois-Suomen väki sitä seuraavalla viikolla. Poliisi tekee liikenteen tehovalvontaa talvilomaviikoilla.