Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talousvaliokunta vetoaa sähköyhtiöihin: Kohtuullistakaa kalliita määräaikaisia sopimuksia

Eduskunnan talousvaliokunta vetoaa sähköyhtiöihin kalliiden määräaikaisten sähkösopimusten kohtuullistamiseksi ja peräänkuuluttaa alan yhteiskuntavastuun merkitystä asiassa.

Vetoomus sisältyy valiokunnan mietintöön takautuvasta sähköhyvityksestä. Valiokunta sai yksimielisen mietinnön valmiiksi maanantaina.

Monet kotitaloudet ovat jumissa solmimiensa kalliiden määräaikaisten sähkösopimusten kanssa. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan noin 130 000 asuntokuntaa on tehnyt sopimuksia aikana, jolloin hinnat olivat yli 30 senttiä kilowattitunnilta.

Valiokunnan puheenjohtajan Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan syksyllä kalliita määräaikaisia sopimuksia solmineet kotitaloudet ovat väliinputoajien asemassa.

– Suomessa on sopimusvapaus ja tehdyt sopimukset ovat sitovia, mutta yhtiöillä on mahdollisuus ja myös velvollisuus oma-aloitteisesti kantaa yhteiskuntavastuuta ja tulla ihmisiä vastaan, kuten osa yhtiöistä on jo tehnytkin, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Valiokunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin määräaikaisten sähkösopimusten piirissä olevien kuluttajien aseman kohtuullistamiseksi.

Energiateollisuus: Kaikki asiakkaat eivät saa sähköhyvitystä vielä huhtikuussa

Energia-alan yrityksiä edustavan Energiateollisuuden mukaan kaikki asiakkaat eivät saa sähköhyvitystä vielä huhtikuussa. Osalla yhtiöistä syy on laskutusajankohdissa, osalla kaikkia tietojärjestelmämuutoksia ei pystytä tekemään esitetyssä aikataulussa koodaripulan takia, järjestö kertoi maanantaina.

– Sähköyhtiöissä on edessä melkoinen tietojärjestelmäurakka, jotta isoja laskuja saavat kuluttajat saavat valtion lupaaman sähköhyvityksen, sanoi Energiateollisuuden markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa tiedotteessa.

---

Korjattu aiempaa juttua klo 17.38: Vetoomus sisältyy mietintöön takautuvasta sähköhyvityksestä, ei mietintöön takautuvasta sähköhyvityksestä ja sähkömarkkinalain muutoksesta. Jälkimmäistä käsitellään erillisessä mietinnössä.