Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijausviestejä liikkeellä Kanta-palvelujen nimissä: "Ei riitä, että varoo epäilyttäviä viestejä"

Kanta-palvelujen ja Omakannan nimissä liikkuu tällä hetkellä paljon huijausviestejä, tiedottaa Kela.

Kanta-palveluihin kuuluvat muun muassa potilastiedon arkisto sekä Omakanta. Omakanta on verkkopalvelu, josta voi tunnistautumisen jälkeen tarkistaa terveystietoja, uusia reseptejä ja esimerkiksi tallentaa hoitotahdon.

Kelan tiedotteen mukaan huijausviestien tarkoituksena on saada haltuun suomalaisten henkilötietoja. Viesteissä on pyydetty vastaanottajaa esimerkiksi lähettämään omia tietojaan ja dokumenttejaan viestissä ilmoitettuun osoitteeseen.

Huijaus- ja kalasteluviestien sisältö ja muodot vaihtelevat. Niihin voi törmätä sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa tai hakukoneissa, kuten Googlessa tai Bingissä. Huijausviestejä voi tulla myös tekstiviestitse, puhelimitse tai WhatsApp-viesteillä.

Kanta-palvelut muistuttaa, ettei se koskaan kysy henkilötietoja sähköpostitse tai tekstiviestillä ja että Omakantaan voi kirjautua turvallisesti vain osoitteessa kanta.fi.

– Arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei tietoturvasyiden vuoksi pidä koskaan lähettää tekstiviestillä tai sähköpostitse, muistuttaa Kelan teknisen tilannekuvakeskuksen päällikkö Jouni Ihanus tiedotteessa.

Hän korostaa, ettei riitä, että varoo epäilyttäviä viestejä.

– On otettava tavaksi kirjautua eri palveluihin vain organisaation virallisten verkkosivujen kautta, Ihanus neuvoo.