Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Journalistin ohjeiden päivitystä valmisteleva työryhmä on nimetty – työryhmän on tarkoitus saada esityksensä valmiiksi ensi vuoden alussa

Julkisen sanan neuvoston (JSN) kannatusyhdistys Jusanekin hallitus on nimennyt työryhmän valmistelemaan Journalistin ohjeiden tulevaa päivitystä.

Työryhmään kuuluvat esimerkiksi Suomen Tietotoimiston (STT) vastaava päätoimittaja Minna Holopainen, toimittaja ja yrittäjä Reetta Räty sekä toimittaja ja tutkija Olli Seuri. Ryhmän jäseniä ovat myös Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi, Ylen uutisdeskin päällikkö Katariina Luoma sekä toimittaja ja viestintäyrittäjä Pasi Kivioja. Heidän lisäksensä ryhmän jäseniksi on nimetty dosentti Henrik Rydenfelt ja väitöskirjatutkija Margareta Salonen.

Työryhmä valitsee JSN:n tiedotteen mukaan itse keskuudestaan puheenjohtajan. JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen toimii työryhmän sihteerinä.

Työryhmän on tarkoitus saada esityksensä valmiiksi ensi vuoden alussa. Työryhmä on koottu JSN:n tiedotteen mukaan mahdollisimman monipuoliseksi niin, että se pystyisi vastaamaan Jusanekin asettamiin toiveisiin ohjeiden päivityksestä.

Ohjeiden läpikäyntiä perustellaan esimerkiksi mediaympäristön muutoksilla

Edelliset päivitetyt Journalistin ohjeet tulivat voimaan vuonna 2014. Jusanek perustelee ohjeiden läpikäyntiä esimerkiksi sosiaalisen median ja muun digitaalisen mediaympäristön muutoksilla.

Journalistin ohjeet toimivat joukkoviestinnän itsesääntelyn perustana Suomessa. Ohjeisiin on kiteytetty journalistien ja julkaisijoiden näkemys siitä, millaisten eettisten periaatteiden mukaan he haluavat suomalaisen joukkoviestinnän toimivan. Ohjeita ei ole tarkoitettu käytettäviksi rikos- tai vahingonkorvausvastuun perusteena.

JSN kertoi päätöksestä uudistaa Journalistin ohjeita viime vuoden marraskuussa.