Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkanmaksuongelmissa rypenyt Helsingin kaupunki määrättiin maksamaan hyvityssakkoja työntekijäpuolen edustajille

Työtuomioistuin on määrännyt Helsingin kaupungin maksamaan hyvityssakkoa maksamatta jääneiden palkkojen takia. Kyse oli kanteista, jotka olivat jättäneet työntekijäpuolta edustavat Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry ja Julkisen alan unioni JAU ry.

JAU on Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n muodostama neuvottelujärjestö.

Kanteissa vaadittiin, että tuomioistuin määrää Helsingin kaupungin maksamaan hyvityssakkoa siitä, että viime vuonna alkaneiden laajojen ongelmien myötä useat työntekijät ja viranhaltijat jäivät palkkapäivinä ilman palkkojaan. Kaupunki rikkoi kanteiden mukaan useita työ- ja virkaehtosopimuksia.

Helsingin kaupunki myönsi oikeudessa sen, ettei palkkoja ollut maksettu. Se kuitenkin kiisti rikkoneensa kyseisten virka- ja työehtosopimusten määräyksiä tieten tai siten, että sen olisi pitänyt tietää rikkovansa niitä.

Työtuomioistuin tuli neuvottelujärjestöjen kannalle ja katsoi, että Helsingin kaupungin olisi pitänyt tietää, että jättämällä palkat maksamatta se rikkoo sopimusten määräyksiä. Oikeus määräsi kaupungin maksamaan Sote ry:lle 6 000 euroa hyvityssakkoa ja JAU ry:lle 9 000 euroa.

Poliisi ei aloittanut esitutkintaa, mutta totesi palkanmaksua laiminlyödyn

Poliisi päätti aiemmin tässä kuussa, ettei Helsingin kaupungin poikkeuksellisista palkanmaksuongelmista aloiteta esitutkintaa. Esiselvityksen mukaan häiriöt palkanmaksujärjestelmässä, sen käyttöönotossa tai korjaamisessa eivät olleet seurausta kenenkään yksittäisen viranhaltijan tekemästä rikosoikeudellisesta huolimattomuudesta.

Poliisin mukaan palkanmaksuongelmien taustalla oli Helsingin kaupungin siirtyminen uuteen järjestelmään viime vuoden maalis–huhtikuussa. Keskeinen ongelma oli tiedonsiirto vanhasta järjestelmästä uuteen Sarastia-järjestelmään. Osa tiedoista siirtyi puutteellisina, ja se huomattiin vasta käyttöönoton jälkeen. Tietoja jouduttiin viemään uuteen järjestelmään paperidokumenteilta manuaalisesti.

Joulukuun alkuun mennessä kokonaan puuttuvia palkkoja oli ilmoitettu yli 5 200 ja osittain puuttuvia noin 20 300.

– Sekä Helsingin kaupungin työntekijöitä että viranhaltijoita on jäänyt kokonaan tai osittain ilman palkkaa, mistä syystä voidaan katsoa, että palkanmaksu on osin laiminlyöty, poliisi toteaa päätöksessään.