Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden esittää entistä Mastercard-pomoa Maailmanpankin pääjohtajaksi

Yhdysvallat esittää luottoyhtiö Mastercardin entistä toimitusjohtajaa Ajay Bangaa Maailmanpankin uudeksi pääjohtajaksi. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi asiasta torstaina.

Maailmanpankin nykyinen pääjohtaja David Malpass ilmoitti yllättäen viime viikolla, että hän jättää tehtävänsä ennenaikaisesti.

Intialais-yhdysvaltalainen Banga, 63, toimii nykyisin pääomasijoitusyhtiö General Atlanticin varapuheenjohtajana.

Maailmanpankin pääjohtaja on perinteisesti ollut yhdysvaltalainen, kun taas Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja on tullut Euroopasta.

Maailmanpankin tavoitteena on vähentää köyhyyttä ja edistää maailmanlaajuista kestävää kehitystä. Maailmanpankki muun muassa lainoittaa jäsenmaiden sosiaalisia ja rakenteellisia uudistuksia.

Valkoisen talon tiedotteessa kuvaillaan, että Intiassa kasvaneella Bangalla on runsaasti kokemusta menestyvien organisaatioiden johtamisesta kehittyvissä maissa sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön kehittämisestä muun muassa ilmastonmuutokseen vastaamiseksi.

Bidenin edeltäjän Donald Trumpin esityksestä Maailmanpankin johtoon vuonna 2019 noussut Malpass aikoo jättää paikkansa kesäkuun loppuun mennessä. Hänen kautensa oli alun perin tarkoitus päättyä ensi vuoden keväällä.

Malpassia on arvosteltu Maailmanpankin riittämättömänä pidetystä toiminnasta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Yhdysvallat ja muut Maailmanpankin suuret jäsenmaat haluavat laajentaa Maailmanpankin tehtäväkenttää kattamaan myös taistelun ilmastonmuutosta vastaan.

- - - -

Lähteinä myös AFP ja Financial Times.