Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi kiittää YK:n yleiskokouksen päätöslauselmaa tukeneita maita: "Vahva osoitus Ukrainan saamasta maailmanlaajuisesta tuesta"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää maita, jotka tukivat päätöslauselmaa, jonka YK:n yleiskokous hyväksyi myöhään torstaina.

YK:n yleiskokous vaatii päätöslauselmassaan Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta heti ja ehdoitta. Lisäksi lauselmassa vakuutettiin jälleen maiden tukevan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sekä kiistettiin vaatimukset, joita Venäjä on esittänyt miehittämistään Ukrainan osista. Päätöslauselma ei ole sitova, vaan sen merkitys on pelkästään symbolinen.

Zelenskyi kutsuu päätöstä ratkaisevan tärkeäksi. Presidentin mukaan se on vahva osoitus Ukrainan saamasta maailmanlaajuisesta tuesta.

– Tämä on vahva todistus globaalin yhteisön solidaarisuudesta ukrainalaisia kohtaan Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen vuosipäivän yhteydessä, Zelenskyi kirjoitti Twitterissä.

Yleiskokous hyväksyi vetäytymistä vaativan päätöslauselman äänin 141–7. Vastaan äänestivät Venäjä, Valko-Venäjä, Syyria, Pohjois-Korea, Mali, Nicaragua ja Eritrea. Lisäksi Kiina, Intia ja 30 muuta maata pidättäytyivät äänestämästä.

Lokakuussa 143 YK:n jäsenvaltiota tuomitsi Venäjän ilmoituksen liittää valtaamiaan Ukrainan alueita itseensä.

Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan.

"Emme ole hajonneet"

Vuorokaudenvaihteessa julkaistussa jokailtaisessa puheessaan Zelenskyi kertoi, että tilanne Ukrainassa on vaikea idässä sekä osassa etelää. Ukrainan asevoimien tiedustelupäällikkö varoitti aiemmin, että Venäjä suunnittelee tekevänsä ohjushyökkäyksen vuosipäivänä.

Presidentti kertoi merkittävän osan torstaista kuluneen perjantain diplomaattisiin tapahtumiin valmistautumisessa.

– Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta ne olisivat hedelmälliset Ukrainalle, Zelenskyi sanoi.

Presidentin mukaan neuvottelut ovat erittäin merkittävät sekä hyökkäyksen vuosipäivän tuovan symboliikan vuoksi että Ukrainan puolustuksen vuoksi.

Aiemmin torstaina Zelenskyi sanoi Facebook-sivullaan luottavansa maansa voittoon.

– Emme ole hajonneet, olemme selvinneet monista koettelemuksista ja tulemme voittamaan. Aiomme pitää tilivelvollisena ne, jotka toivat tämän pahuuden, tämän sodan maahamme, Zelenskyi sanoi.

Britannian pääministeri: G7-maiden lisättävä apuaan Ukrainaan

Britannian pääministeri Rishi Sunak aikoo sanoa G7-liittolaismaille, että näiden on lisättävä Ukrainalle toimitettavaa apuaan, jotta Ukraina saa ratkaisevan taisteluedun. Asiasta kertoo pääministerin kanslia.

Maailman johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän johtajat pitävät tänään etäyhteyksin huippukokouksen presidentti Zelenskyin kanssa.

Sunak penää tehokkaampaa avustamista tykistön, panssarivaunujen ja ilmapuolustuksen suhteen.

– Jotta Ukraina voittaisi tämän sodan – ja tuon päivän nopeuttamista varten – heidän on saatava ratkaiseva etu taistelukentällä, pääministerin lausunnossa sanotaan.

Sunak aikoo myös kommentoida tulevien viikkojen olevan vaikeita Ukrainalle mutta myös Venäjälle.

– He tavoittelevat jälleen liikaa. Joten nyt on aika tukea Ukrainan suunnitelmia uudelleenvarustautumisesta ja -ryhmittäytymisestä ja eteenpäin puskemisesta, hän sanoo.

G7-ryhmä on sanonut, että se lisää tukeaan Ukrainalle kuluvana vuonna 39 miljardiin dollariin.