Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskan Macron aikoo matkustaa Kiinaan – pitää maan osallistumista rauhansuunnitelmiin hyvänä asiana

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo vierailla Kiinassa huhtikuun alussa.

Macronin mukaan Kiinan on autettava painostamaan Venäjää lopettamaan sotatoimet Ukrainassa. Macron myös sanoi, ettei Kiinan tule toimittaa Venäjälle aseita.

Kiina julkaisi perjantaina 12-kohtaisen asiakirjan, jossa se esitteli ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

Kiina vaati Venäjää ja Ukrainaa käymään rauhanneuvottelut mahdollisimman pian. Lisäksi Kiina vaati, ettei ydinaseita saa käyttää Venäjän Ukrainassa aloittamassa hyökkäyssodassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden torjui Kiinan rauhansuunnitelman. Biden sanoi epäilevänsä, että ehdotus hyödyttää vain Venäjää.

Myös kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan sota voisi päättyä huomenna, jos Venäjä lopettaisi hyökkäykset Ukrainaan ja vetäisi joukkonsa pois.

– Ensimmäinen reaktioni siihen (Kiinan asiakirjaan) on, että se voisi päättyä kohtaan yksi, joka on, että kaikkien maiden suvereniteettia tulee kunnioittaa, Sullivan sanoi CNN:lle.

Macronin mukaan taas on hyvä asia, että Kiina on osallistumassa suunnitelmiin rauhan saamiseksi.

Zelenskyi myös tapaamassa Xin

Ukraina on puolestaan antanut osittain ristiriitaisia viestejä Kiinan pyrkimyksistä. Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina, ettei ole suinkaan huono asia, että Kiina on alkanut puhua Ukrainasta.

– Minusta näyttää siltä, että meidän alueellista koskemattomuuttamme ja turvallisuuskysymyksiämme kunnioitetaan, hän sanoi Guardianin mukaan.

Sen sijaan Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak antoi asiasta kriittisempiä kommentteja lauantaina Twitterissä.

– Jos väität olevasi globaali pelaaja, et tarjoa epärealistisia suunnitelmia. Et lyö vetoa hyökkääjän puolesta, joka on toiminut kansainvälisen oikeuden vastaisesti ja häviää sodan. Se ei ole pitkänäköistä, hän kirjoitti.

Kiina on pyrkinyt pysymään Ukrainassa käytävän sodan osalta neutraalina, mutta on samaan aikaan ylläpitänyt läheisiä suhteita liittolaiseensa Venäjään. Se ei ole tuominnut Venäjän toimia.

Biden: Yhdysvallat toimii, jos Kiina vie Venäjälle aseita

Huolta on nostanut spekulointi siitä, voisiko Kiina toimittaa Venäjälle aseita.

Biden on ilmoittanut Yhdysvaltojen toimivan, mikäli Kiina toimittaa Venäjälle aseita. Hän kuitenkin huomautti, ettei usko Kiinan ryhtyvän siihen.

Presidentti sanoi kertoneensa viime kesänä Kiinan presidentille taloudellisista seurauksista, joihin aseiden vienti Venäjälle johtaa. Bidenin mukaan 600 yhdysvaltalaista yritystä on poistunut Venäjältä sen hyökättyä Ukrainaan. Sama saattaa tapahtua myös Kiinassa, jos se aikoo tukea Venäjää aseellisesti.

Liettualaiset keränneet 14 miljoonaa euroa tutkien ostamiseksi Ukrainalle

Liettualaiset ovat keränneet 14 miljoonaa euroa tutkien ostamiseen Ukrainan ilmapuolustukselle, ilmoittivat keräyksen järjestäjät tänään.

Kertyneillä rahoilla ostetaan 14 tutkaa. Keräyksen järjestäjien mukaan tutkat havaitsevat kaikentyyppisiä ja -kokoisia sekä eri nopeuksilla liikkuvia esineitä. Keräys kesti kuukauden.

Viime vuonna liettualaiset keräsivät viisi miljoonaa euroa, jotka käytettiin turkkilaisten taistelulennokkien ostoon Ukrainalle.

Brittitiedustelu: Venäjä mahdollisesti käyttänyt koko varastonsa iranilaisia räjähdelennokkeja

Venäjältä ovat todennäköisesti toistaiseksi loppuneet iranilaiset Shahed-lennokit, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Venäjä on käyttänyt Ukrainassa sodan aikana useita Shahed-136-tyypin miehittämättömiä räjähdelennokkeja, mutta ei ole hyödyntänyt niitä helmikuun 15. päivän jälkeen, brittitiedustelu kertoo. Ukraina on saanut ammuttua kyseisiä lennokkeja alas ainakin 24 tammikuun loppupuolen ja helmikuun alun välisenä aikana.

Britannian mukaan Venäjä todennäköisesti pyrkii täyttämään varastonsa uudelleen.

ISW: Venäjän hiljaisuus vuosipäivänä kertoo sen tavoitteiden epäonnistumisesta

Venäjän päätös olla kommentoimatta laajamittaisen hyökkäyssotansa vuosipäivää johtuu todennäköisesti siitä, ettei se ole onnistunut saavuttamaan yhtään toivomistaan tavoitteista, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjä ei ole myöskään onnistunut tekemään merkittäviä aluevaltauksia Ukrainassa sitten heinäkuun.

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev sanoi eilen, että Venäjän tulisi työntää "sitä uhkaavat rajat" mahdollisimman pitkälle, vaikka Puolaan asti.

ISW:n mukaan lausunto alleviivaa, että Venäjä jatkaa epärealististen maksimitavoitteidensa tavoittelua.

-----

Työryhmä: Saara-Miira Kokkonen, Ville Väänänen, Sanna Raita-aho, Eeva Nikkilä-Kiipula

Lähteenä myös uutisoimisto AFP.