Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linja-autoalan mahdollisella lakolla olisi tuntuvia vaikutuksia erityisesti paikallisliikenteessä – sovittelu jatkuu huomenna

Keskiviikkona mahdollisesti alkavalla linja-autoalan lakolla voisi olla merkittäviä vaikutuksia bussiliikenteeseen. Autoliikenteen Työnantajaliiton (ALT) toimitusjohtaja Mari Vasarainen sanoo STT:lle, että lakko vaikuttaisi erityisesti eri kaupunkien paikallisliikenteessä.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) alueella bussiliikenteen määrä on niin suuri, että mahdollisella lakolla olisi tuntuvat vaikutukset, arvioi HSL:n viestinnän asiantuntija Sari Kotikangas. Vielä ei Kotikankaan mukaan pysty sanomaan, seisauttaako lakko HSL:n bussiliikenteen kokonaan vai ei.

– Sitä, minkälaisena se toteutuu, emme tiedä ennen kuin se alkaa, Kotikangas sanoo.

Hän kehottaa mahdollisen lakon alkaessa varaamaan matkustamiseen aikaa ja tarkistamaan netistä ajantasaista tietoa aikatauluista.

– Lakkotilanteissa ei pysty mitään ennusteita seuraavasta päivästä varmuudella sanomaan. Hirveän tärkeisiin menoihin kannattaa varmistaa oma kuljetus jollain toisella tavalla, jos on bussiliikenteestä täysin riippuvainen, Kotikangas kertoo.

HSL päivittää tilannetietoa lakon vaikutuksista verkkosivuilleen. Vuorojen peruutuksista pyritään lisäämään tietoa HSL:n reittioppaaseen.

Lakko vaikuttaisi paikallisliikenteeseen useassa muussakin kaupungissa. Esimerkiksi Tampereella lakko pysäyttäisi yli puolet Nyssen linja-autoliikenteestä. Lakon piirissä olisivat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne. Tampereen joukkoliikenne kertoo verkkosivuillaan, ettei se pysty takaamaan lakisääteisten koulukuljetusten toteutumista mahdollisen lakon aikana.

Mahdollisen lakon vaikutukset myös esimerkiksi Jyväskylässä olisivat merkittäviä. Lakon aikana suurin osa Linkki-paikallisliikenteen vuoroista jäisi ajamatta. Myös Kotkan paikallisliikenteessä mahdollisen lakon vaikutukset olisivat huomattavia.

Kaukoliikenteessä vähemmän vaikutuksia

Sen sijaan kaukoliikenteen puolella lakon vaikutus ei olisi niin suuri, arvioi ALT:n toimitusjohtaja Vasarainen.

– Suurimpana (lakko)listalla on OnniBus, hän sanoo.

OnniBusin hallituksen puheenjohtajan Jyrki Vainionpään mukaan ei ole mahdollista etukäteen varmuudella tietää, mitkä vuorot lakon vuoksi peruttaisiin.

– Katsotaan tilanne siinä hetkessä. Jos lakko alkaa, sillä on laajat vaikutukset OnniBusin ja muidenkin Koiviston auto -konsernin yhtiöiden toimintaan. Ennakoitavissa on, että paljon kuljettajia jää silloin töistä pois, sanoo Vainionpää.

OnniBusin kotisivuilla julkaistun tiedotteen mukaan yhtiö on keskeyttänyt lippujen ennakkomyynnin osalle bussivuoroista. Yhtiö lupaa hyvitystä asiakkaalle, jos lippu on ostettu ja bussimatka peruuntuu lakon vuoksi.

– Oma toiveeni on, että ei tulisi lakkoa, sanoo Vainionpää.

Pohjois-Suomen laskettelukeskuksiin lakolla ei suurta vaikutusta

Pohjois-Suomen laskettelukeskuksiin kulkemiseen lakolla ei pitäisi olla suurta vaikutusta, sillä laskettelukeskuksiin liikennöidään pitkälti tilausajoilla.

Ruka-Kuusamo Matkailu -yhdistyksen toiminnanjohtaja Mats Lindfors kertoo, että suurin osa liikenteestä on suorahankintoja.

– Esimerkiksi tällä alueella liikkuva Skibus on meidän hankkimamme suoraan liikennöitsijältä.

Myös Kuusamon ja Rukan välillä on Lindforsin mukaan samantyyppinen järjestely.

Kittilän lentokentältä Ylläkselle liikennöivästä Ylläs Expressistä kerrotaan, että asiakkaita todennäköisesti pystytään palvelemaan mahdollisesta lakosta huolimatta.

– Ei sen pitäisi vaikuttaa, ei ainakaan suuressa määrin, arvioi toimitusjohtaja Juhani Satokangas.

Liikenne Rundgrenin toimitusjohtaja Lasse Rundgrenin mukaan linja-autoalan lakko ei vaikuta yrityksen liikennöimiin Ylläksen lentokenttä- ja junabusseihin.

Kaikki yritykset eivät ole lakon piirissä

Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden työriitaa sovitellaan seuraavan kerran maanantaina. Edunvalvontapäällikkö Harri Pasanen Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitosta (AKT) kertoi perjantaina STT:lle sähköpostitse, että lakkojen toteutumista on vielä vaikea arvioida.

– Sovitteluja jatketaan alkuviikosta. Joskus vaikeakin solmu aukeaa nopeasti, kun löydetään yhteinen sävel, hän kertoi.

Pasasen mukaan läheskään kaikki linja-autoyritykset eivät ole lakon piirissä. Lakko ei siis keskeyttäisi läheskään kaikkea maan linja-autoliikennettä.

AKT on jättänyt lakkovaroituksia lakoista, jotka alkavat ensi viikon keskiviikkona, jos sopua ei synny. Ne koskevat muun muassa kuorma-autoalaa, säiliöautoalaa, terminaalitoimintaa ja linja-autohenkilökuntaa.

Linja-autoalalla lakko alkaisi keskiviikkona 1. maaliskuuta kello 3 ja päättyisi perjantaina 10. maaliskuuta kello 3.

Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on pyrkinyt vauhdittamaan linja-autohenkilökunnan palkkaneuvotteluja omalla lakkovaroituksella. JHL:n ilmoittama lakko Helsingin Bussiliikenne -yhtiön työpaikoilla alkaisi 1. maaliskuuta eikä sen päättymistä ole ilmoitettu.

Helsingin Bussiliikenne on yksi Helsingin seudun liikenteen (HSL) liikennöitsijöistä. JHL:n mukaan lakolla olisi suuret vaikutukset HSL:n linja-autoliikenteeseen.

Suomen raideliikennettä uhkaavat laajat lakot saattavat mennä osin päällekkäin AKT:n ja JHL:n ilmoittamien linja-autoalaa koskevien lakkojen kanssa. Syynä ovat JHL:n ja Rautatiealan Unionin (RAU) antamat lakkovaroitukset.

Raideliikenteen lakot alkaisivat maaliskuun 6. päivä. Samana päivänä alkaa talviloma usealla paikkakunnalla Itä- ja Pohjois-Suomessa.

- - - - -

STT:n työryhmä: Anniina Korpela, Eeva Nikkilä-Kiipula, Elina Korkee, Elias Peltonen