Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linja-autoalan työriitaan ei vielä sopua, lakko uhkaa keskiviikkona – PAU ilmoitti Postin rahtiterminaaleihin kohdistuvasta tukilakosta

Linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamoiden työriitaan ei saatu tänään sopua. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo Twitterissä, että sovittelu jatkuu huomenna.

Neuvotteluosapuolina ovat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) sekä Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT).

Jos sopua ei synny, AKT:n ilmoittama linja-autohenkilökunnan lakko on alkamassa keskiviikkona aamuyöllä. Sen on ilmoitettu jatkuvan ensi viikon perjantaihin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on pyrkinyt vauhdittamaan linja-autohenkilökunnan palkkaneuvotteluja omalla lakkovaroituksella. JHL:n ilmoittama lakko Helsingin Bussiliikenteen työpaikoilla alkaisi niin ikään keskiviikkona, eikä sen päättymistä ole ilmoitettu.

Lakoilla voisi olla merkittäviä vaikutuksia bussiliikenteeseen erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä. Esimerkiksi Helsingin seudun liikenteestä (HSL) on arvioitu, että vaikutukset olisivat tuntuvia.

Tampereella lakon arvioidaan toteutuessaan pysäyttävän yli puolet Nyssen linja-autoliikenteestä. Vaikutukset olisivat merkittäviä myös esimerkiksi Jyväskylän ja Kotkan paikallisliikenteessä.

PAU tukee AKT:n työtaistelua

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on antanut varoituksen Postin rahtiterminaalien rahdin käsittelyyn kohdistuvasta tukilakosta.

Tukilakolla PAU kertoo tukevansa kuorma-autoalan työtaistelua Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n pyynnöstä.

Tukilakko alkaisi keskiviikkona kello 3.00 aamuyöllä ja kestäisi seitsemän vuorokautta. Sen aikana ei käsiteltäisi rahtia 23:ssa Postin tai sen tytäryhtiöiden rahtiterminaalissa eri puolilla Suomea.

PAUn mukaan tukilakon ulkopuolelle rajataan muun muassa turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt, vaalilähetykset, Puolustusvoimien kuljetukset sekä Ukrainan avustamiseen tarkoitetut kuljetukset.

Samalle ajalle on annettu ilmoitus AKT:n uudesta, viikon mittaisesta lakosta kuorma-autoalalla. AKT ja Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT jatkavat työriitansa sovittelua vielä tiistaina ennen kuin lakon olisi tarkoitus alkaa keskiviikkona.

Työnantajaliitto Palta kertoo pitävänsä PAUn tukilakkoja kohtuuttomina ja vastuuttomina. Palta sanoo, että toteutuessaan lakon vaikutukset kohdistuisivat AKT:n työriidan ulkopuolisiin tahoihin.

– Tällainen toistuva, ylimitoitettu tukilakkoilu on vastuutonta. Kuorma-autoalan työehtosopimusneuvotteluita käydään parhaillaan sovittelijan johdolla, ja sinne tulisi nyt antaa työrauha, sanoo Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri tiedotteessa.

PAUn edellinen tukilakko, joka koski kuorma-autojen ja perävaunujen purku- ja lastaustöitä, päättyi viime viikon tiistaina.