Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Uusi luku Britannian ja EU:n suhteissa" – Pohjois-Irlannin brexit-järjestelyistä syntyi vihdoin sopu

Britannia ja Euroopan unioni kertoivat maanantaina löytäneensä yhteisen näkemyksen Pohjois-Irlannin kauppa- ja muista järjestelyistä Britannian EU-eron jälkeen. Pääministeri Rishi Sunak kehui sovun aloittavan uuden luvun Britannia ja EU:n välisissä suhteissa.

– Uskon tämän Windsorin puitesopimuksen merkitsevän käännekohtaa Pohjois-Irlannin asukkaille, Sunak sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Von der Leyen ja Sunak neuvottelivat tilanteesta kasvotusten Windsorissa lähellä Lontoota.

Sunakin mukaan uusi sopimus merkitsee sitä, että tavarat virtaavat nyt esteettä Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä niin kutsuttua vihreää linjaa pitkin. Punaiselle linjalle ja tarkastuksiin joutuvat vain tuotteet, jotka on tarkoitus viedä edelleen Pohjois-Irlannista EU:hun kuuluvaan Irlannin tasavaltaan tai muualle EU:hun.

– Olemme poistaneet tunteen Irlanninmeressä (Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä) kulkevasta rajasta, Sunak tiivisti.

Alueparlamentille vaikutusmahdollisuuksia

Sunak ja von der Leyen vakuuttivat lehdistötilaisuudessa, että pohjoisirlantilaisille on tarjolla kaupoissaan samoja elintarvikkeita ja apteekeissaan samoja lääkkeitä kuin muillakin briteillä muissa osissa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Raja- ja tullitarkastusten välttäminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin maarajalla merkitsee sitä, että EU:n lainsäädäntö pätee yhä Pohjois-Irlannissa. Tähän uudessa sopimuksessa tuli kuitenkin lisäys, jonka myötä Pohjois-Irlannin alueparlamentti Stormont voi estää EU:n sisämarkkinoiden uusien sääntöjen voimaantulon Pohjois-Irlannissa. Jos tätä "jarrua" käytetään, Britannian hallituksella on siihen Sunakin mukaan oma veto-oikeutensa.

Von der Leyenin mukaan "Stormontin jarru" on viime käden hätämekanismi, jota ei toivottavasti edes jouduta käyttämään. Hänen mukaansa EU:n tuomioistuimella puolestaan säilyy viimeinen sana EU-oikeutta ja sisämarkkinoita koskevien asioiden tulkitsijana.

EU-tuomioistuimen rooli saattaa vaikeuttaa uuden sovun hyväksyntää Pohjois-Irlannin unionistien tai joidenkin Sunakin oman konservatiivipuoleen kovan linjan brexit-kannattajien parissa.

"Olemme ystäviä ja liittolaisia"

Sunak vakuutti maanantaina, että Britannian parlamentti pääsee äänestämään uudesta Windsorin puitesopimuksesta sopivana ajankohtana ja että äänestyksen tulosta myös kunnioitetaan.

Sunak ja von der Leyen korostivat lehdistötilaisuudessa Britannia ja EU:n olevan monissa kysymyksissä samalla puolella, viimeksi erityisesti Ukrainan tukemisessa sen sodassa Venäjää vastaan.

– Meillä on voinut olla aiemmin erimielisyytemme, mutta me olemme liittolaisia, kauppakumppaneita ja ystäviä, Sunak korosti.

Osapuolilla oli aiemmin ollut erimielisyyttä Britannian EU-eron yhteydessä kolme vuotta sitten solmitun Pohjois-Irlannin pöytäkirjan soveltamisesta. Sen myötä Pohjois-Irlanti jäi brexitin jälkeen käytännössä osaksi EU:n sisämarkkinoita ja eri tullisääntöjen piiriin kuin muu Britannia.

Pöytäkirjan tarkoituksena ollut halu välttää tulli- ja rajatarkastukset Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisellä maarajalla siirsikin tarkastukset Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Britannia pani myöhemmin vireille lainsäädäntöä, joka olisi muuttanut EU:n kanssa sovittua pöytäkirjaa yksipuolisesti. Tämä puolestaan sai EU:n uhkamaan Britanniaa oikeustoimilla.

Aiemman pöytäkirjan järjestely oli raivostuttanut erityisesti Pohjois-Irlannin unionisteja, jotka ovat muun muassa kieltäytyneet osallistumasta Pohjois-Irlannin yhteishallintoon tasavaltalaisen Sinn Feinin kanssa. Myös monet pääministeri Sunakin konservatiivipuoleen kansanedustajat ovat vastustaneet järjestelyä. Molemmat saattavat vastustaa myös nyt syntynyttä uutta sopua.

-----

Lähteet: Politico, BBC, AFP, Guardian