Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koko junaliikenne pysähtyy, jos maaliskuun lakot toteutuvat, sanoo VR – muutokset mahdollisia jo keskiviikosta alkaen

Junaliikenteessä voi olla muutoksia ja peruutuksia jo keskiviikosta alkaen.

VR kertoo varautuvansa veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon keskiviikosta 1. maaliskuuta alkaen. Lisäksi rautatiealaan kohdistuvat lakot pysäyttäisivät toteutuessaan kaiken junaliikenteen 6.–10. maaliskuuta ja 13.–17. maaliskuuta, kertoi VR tiedotteessa maanantaina.

VR:n mukaan neuvottelut jatkuvat Palvelualojen työnantajat Palta ry:n ja työntekijäliittojen välillä.

– Toivomme tietenkin, että tilanteeseen löytyisi ratkaisu ennen mahdollisen lakon alkamista, sillä lakko vaikuttaisi niin monen matkustajan arkeen ja lomasuunnitelmiin sekä tavaraliikenteen kuljetuksiin, sanoo VR:n henkilöstöjohtaja Laura Ansaharju tiedotteessa.

Perutuista junalipuista voi hakea korvausta

VR:n mukaan matkustajien ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä muutoksia junalippuihin. Lakot eivät ole vielä varmistuneet.

VR kertoo pyrkivänsä ajamaan kaikki junavuorot tavalliseen tapaan 1. maaliskuuta alkavan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana. Mahdollisesti peruuntuvia kaukojunavuoroja VR kertoo korvaavansa bussikuljetuksella.

VR:n mukaan on kuitenkin mahdollista, että kaikille perutuille junavuoroille ei pystytä järjestämään korvaavaa kuljetusta. Junalipuista voi tällöin hakea korvausta VR:n verkkosivuilta osoitteesta www.vr.fi/hae-korvausta.

Jos lakot toteutuvat 6. päivästä alkaen, joutuu VR perumaan kaikki kauko- ja lähijunat. Myös tavaraliikenteen junat peruttaisiin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

VR kertoo seuraavansa tilannetta ja ohjeistavansa asiakkaita. Ajantasaiset tiedot junaliikenteestä voi tarkistaa osoitteesta www.vr.fi/junaliikenne-nyt.

Lakkovaroitus yhdessä JHL:n kanssa

Veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta on ilmoittanut Rautatiealan Unioni ry (RAU), minkä lisäksi RAU antoi lakkovaroituksen yhdessä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) kanssa.

JHL ilmoitti aiemmin maanantaina toisesta, 13. maaliskuuta alkavasta rautateitä koskevasta lakosta. Ensimmäisestä, 6. päivä alkavasta lakosta se oli ilmoittanut jo aiemmin.

– Vaikka pientä edistymistä on ollut, ei kuitenkaan lopulliseen ratkaisuun ole päästy. Neuvottelut näyttäytyvät nyt historiallisen haastavina ja työnantajien lukitsema koordinaatio ei tätä lainkaan helpota. Tästä syystä näemme, että toisen lakkovaroituksen jättäminen on tarpeen, sanoi JHL:n neuvottelupäällikkö Teppo Järnstedt tiedotteessa.

Järnstedtin mukaan rautatiealan työehtosopimusneuvotteluissa ei ole aiemmin jouduttu jättämään lakkovaroituksia.