Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jako talousoikeistoon ja -vasemmistoon on voimistunut, kertoo Evan tutkimus

Suomalaisten jakautuminen talousoikeistoon ja -vasemmistoon on vahvistunut, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) arvo- ja asennetutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan oikeistopuolueiden äänestäjät ovat aiempaa markkinatalousmyönteisempiä ja vasemmistopuolueiden äänestäjät taas erottuvat aiempaa selvemmin varautuneilla asenteillaan markkinataloutta kohtaan.

Suurimman harppauksen asenteissa ovat tutkimuksen mukaan ottaneet perussuomalaisten kannattajat, joiden suhtautuminen markkinatalouteen on muuttunut nihkeästä selvän myönteiseksi. Myös keskustaa äänestävien asennoituminen markkinataloutta kohtaan on muuttunut myönteisemmäksi.

Puoluekentän vasemmalla puoliskolla muutokset ovat tutkimuksen mukaan olleet vähäisempiä.

SDP:n äänestäjien suhtautuminen markkinatalouteen on säilynyt varovaisen markkinaskeptisenä. Vihreiden äänestäjät ovat viimeisten 13 vuoden aikana liikkuneet hieman vasemmalle.

Vasemmistoliiton kannattajat sen sijaan ovat nykyisen hallituskauden aikana siirtyneet reippaasti kohti markkinatalouteen epäilevästi suhtautuvaa ajattelutapaa.

– Äänestäjien voimistunut jakautuminen oikeisto- ja vasemmistoblokkeihin (Sanna) Marinin hallituksen aikana näkyy etenkin perussuomalaisten ja keskustan äänestäjien isona asenneharppauksena oikealle. Tämän asennemuutoksen seurauksena suomalaisten keskimääräiset näkemykset ovat kokonaisuudessaan liukuneet kohti oikeistolaisempia asenteita, Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto sanoo tiedotteessa.

Suurin osa näkee vapaat markkinat kansalaisen etuna

Eva selvitti suomalaisten markkinatalousnäkemysten kehittymistä viidellä markkinataloutta koskevalla väittämällä.

Tutkimukseen vastanneista runsas 60 prosenttia oli sitä mieltä, että vapaa kilpailu markkinoilla on kansalaisen ja kuluttajan etu, sillä se tehostaa toimintaa ja laskee hintoja. Väitteen kanssa erimielisiä oli vajaa 20 prosenttia vastaajista.

Alle 30 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että markkinatalous toimii Suomessa nykyisin hyvin kaikkien kansalaisten parhaaksi. Eri mieltä väitteen kanssa oli hieman yli 40 prosenttia vastaajista.

Aineisto kerättiin Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa viime lokakuussa. Kyselyyn vastasi lähes 2 100 ihmistä.

Vastaajat olivat 18–79-vuotiaita suomalaisia Manner-Suomesta. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Evan arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984 asti.

Eva on elinkeinoelämän ajatushautomo, jonka tavoitteena on edistää markkinataloutta.