Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linja-autoalan lakko alkaa ensi yönä – AKT hylkäsi sovintoehdotuksen

Linja-autoliikenteen lakko toteutuu. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi linja-autoalan ja huoltokorjaamoiden työriidassa tiistaina annetun sovintoehdotuksen, kertoi valtakunnansovittelija Anu Sajavaara tiistai-iltana.

Linja-autoalan lakko alkaa keskiviikkona kello 3 aamuyöllä. Lakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin saakka, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan sovintoehdotus oli riittämätön työ- ja lepoaikoihin liittyvien kysymysten osalta.

– Niihin ei oikein ollut mitään vastauksia, Kokko sanoi toimittajille tiistaina.

Kokon mukaan linja-autoalalla on hirvittävä kuljettajapula ja erittäin pitkät työajat sekä isot sairauspoissaolot. Niitä AKT pyrkii hänen mukaansa ensisijaisesti korjaamaan.

Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT hyväksyi sovintoehdotuksen. Liiton toimitusjohtajan Mari Vasaraisen mukaan lakko on taloudellisesti iso kolaus linja-autoalalle. Hänen mukaansa linja-autoala on yksi koronavuosista eniten kärsineistä toimialoista.

– Linja-autoyritysten nettotulokset ovat viimeiset vuodet olleet negatiivisia, ja matkustajamäärät eivät ole tähänkään mennessä palanneet koronavuosia edeltävälle tasolle, Vasarainen sanoi toimittajille.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan heti kun se on mahdollista.

Paikallisliikenteeseen suurimmat vaikutukset

AKT:n bussilakko voi merkittävästi vaikeuttaa suomalaisten liikkumista julkisilla kulkuneuvoilla.

– Suurimmat vaikutukset lakoilla olisi linja-autojen paikallisliikenteeseen, etenkin suurimmissa kaupungeissa. Osa bussivuoroista voi jäädä ajamatta myös kaukoliikenteessä, mutta kaukoliikenne ei pysähdy kokonaan, kertoi Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalvelujen johtaja Anu Pekurinen STT:lle tiistaina.

Hän painotti, että asiakkaiden on syytä seurata netistä Matkahuollon aikataulupalveluita.

– Päivitämme sinne liikennöitsijöidemme antamaa tietoa. Ja viime kädessä voi tarvittaessa ottaa yhteyden oman matkan liikennöitsijään.

Pekurinen muistutti, että vielä tiistaina ei pystytty ennakoimaan lakon kaikkia mahdollisia vaikutuksia.

– Mutta mitään aivan yllättävää ei ole tullut viime vaiheissa liikennöinnistä ilmi. Vuorojen peruuntumisien lisäksi saattaa niille syntyä viivästymisiä.

Onnibusin hallituksen puheenjohtajan Jyrki Vainionpään mukaan etukäteen ei voi varmuudella tietää, mitkä vuorot lakon vuoksi joudutaan perumaan. Hänen mukaansa lakolla on laajat vaikutukset Onnibusin ja muiden Koiviston Auto -konsernin yhtiöiden toimintaan.

– Ennakoitavissa on, että paljon kuljettajia jää silloin töistä pois, Vainionpää sanoi.

Tavaraliikenteen uudet lakot vältettiin

Sitä vastoin osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen kuorma-autoalaa, terminaalitoimintaa sekä säiliöauto- ja öljytuotealaa koskevassa työriidassa. Näitä aloja uhanneet, keskiviikkona alkaviksi ilmoitetut lakot peruuntuivat. Työnantajaliitto ALT:n Vasaraisen mukaan sovintoehdotus oli niin sanotun yleisen linjan mukainen.

Kokon mukaan AKT on tyytyväinen kolmelle autoliikenteen alalle saatuun sopimukseen.

– Se, mennäänkö sopimustasossa yli tai alle muiden alojen sopimusten, ei ole missään vaiheessa ollut AKT:n kannalta tärkein asia. Olennaista on, että pääsemme sopimukseen, joka jäsenillemme sopii, Kokko sanoi tiedotteessa.