Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta hyväksyi Suomen liittymisen Natoon äänin 184–7

Eduskunta on hyväksynyt selvin äänin esityksen Suomen liittymisestä puolustusliitto Natoon. Esityksen puolesta äänesti 184 ja sitä vastaan 7 kansanedustajaa. Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli 7 edustajaa.

Äänestyksen pohjana oli ulkoasiainvaliokunnan mietintö, jossa valiokunta puolsi yksimielisesti Natoon liittymistä.

Esitystä vastaan äänestivät Veronika Honkasalo (vas.), Katja Hänninen (vas.), Anna Kontula (vas.), Markus Mustajärvi (vas.), Matti Semi (vas.), Johannes Yrttiaho (vas.) ja Ano Turtiainen (vkk.).

Tyhjää äänesti Mika Niikko (ps.).

Äänestyksestä poissa olivat Markku Eestilä (kok.), Merja Kyllönen (vas.), Niina Malm (sd.), Krista Mikkonen (vihr.), Pirkka-Pekka Petelius (vihr.), Suldaan Said Ahmed (vas.) ja Tytti Tuppurainen (sd.).

Jäsenyyden hyväksyminen kulkee seuraavaksi hallituksen kautta presidentin tehtäväksi. Presidentti Sauli Niinistö on sanonut aikovansa vahvistaa kansallisen Nato-lainsäädännön heti eduskunnan hyväksymisen jälkeen.

Suomi ei kuitenkaan pääse Naton täysjäseneksi ennen kuin kaikki nykyiset Nato-maat ovat hyväksyneet jäsenyyden. Ratifiointeja odotetaan edelleen Turkilta ja Unkarilta.

Haavisto: Hienoa, että niin yksimielinen päätös

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) luonnehti eduskunnan äänestystulosta erittäin hyväksi.

– Joku tuolla salissa muisteli, että aikanaan EU-äänestys oli paljon tiukempi. On hienoa, että Nato-päätös tehtiin niin yksimielisesti, Haavisto sanoi toimittajille eduskunnassa äänestyksen jälkeen.

EU-äänestyksessä marraskuussa 1994 eduskunta äänesti jäsenyyden puolesta äänin 152–45. Yksi äänesti tuolloin tyhjää ja yksi oli poissa.

Haavisto piti tärkeänä sitä, että nyt tehty päätös sisältää myös Ruotsin hyväksymisen Suomen osalta Natoon jo tässä vaiheessa.

– Vaikka mentäisiin astetta eri aikaan, ollaan varmasti Vilnan huippukokoukseen mennessä molemmat siellä, ja Suomi on puolestaan jo hyväksynyt Ruotsin.

Haaviston mukaan Ruotsin parlamentti on osaltaan aloittanut vastaavan käsittelyprosessin.

– Molemmilla meillä on sama filosofia, että tehdään omat kotityömme valmiiksi ja teemme toistemme ratifioinnin jo valmiiksi niin, että sitten se jää enää kiinni Unkarin ja Turkin päätöksistä.

Eduskunta ei hyväksynyt lausumaesityksiä ydinaseista ja Nato-tukikohdista

Äänestykseen päädyttiin, sillä kansanedustaja Mustajärvi esitti tiistaina eduskunnan täysistunnossa Nato-jäsenyyttä koskevan lakiesityksen ja ulkoasiainvaliokunnan mietinnön hylkäämistä, ja kansanedustaja Yrttiaho kannatti Mustajärven esitystä.

Mustajärvi esitti myös eduskunnan hyväksyttäväksi kolmea lausumaa, joissa Suomi muun muassa ilmoittaisi, ettei se salli missään olosuhteissa ydinaseiden sijoittamista Suomeen, Suomen alueelle ei saisi sijoittaa pysyvästi Naton tukikohtia eikä Suomi sallisi minkään muun valtion käyttää maamme aluetta tai ilmatilaa vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan.

Eduskunta ei hyväksynyt näitä lausumia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi täysistunnossa tiistaina, että käsiteltävänä olevalla päätöksellä ja lainsäädännöllä ei muuteta Suomen kantaa, linjaa eikä lainsäädäntöä ydinaseisiin liittyen. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) puolestaan sanoi, että Suomi ei ole ydinaseita hamuamassa eikä niitä ole kukaan Suomeen tyrkyttämässäkään.