Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä väitti Ukrainan iskeneen lennokeilla yli rajan sekä Krimin niemimaalle

Venäjän puolustusministeriö syytti keskiviikkona Ukrainaa "massiivisista lennokki-iskuista" Venäjän puolelle. Venäjän mukaan yksi lennokeista putosi noin sadan kilometrin päähän Moskovasta.

Lisäksi puolustusministeriö kertoi Venäjän sotilaiden torjuneen ainakin kymmenen lennokkia, jotka oli suunnattu Venäjän miehittämälle Krimille, kertoivat venäläiset uutistoimistot.

Ukraina kiisti Venäjän väitteet. Ukrainan presidentin neuvonantajan Myhailo Podoljakin mukaan Ukraina käy puolustussotaa eivätkä siihen kuulu iskut Venäjän puolelle.

Ukraina selvisi vaikean talven yli, sanoo ulkoministeri Kuleba

Ukraina on selvinnyt vaikeimman talven yli historiassaan, sanoo maan ulkoministeri Dmytro Kuleba lausunnossaan.

– Me selvisimme vaikeimmasta talvesta historiassamme. Se oli kylmä ja pimeä, mutta me olemme murtumattomia, ulkoministeri sanoi.

Avustusjärjestöt olivat varoittaneet talven alussa uudesta muuttoaallosta Eurooppaan ja korostaneet, että Ukrainan prioriteettina oli selviytyä kylmien kuukausien läpi.

Kuleban mukaan myös EU voitti, sillä se ei Venäjän toimista huolimatta jäätynyt ilman venäläistä kaasua.

– Yksi neuvo Venäjälle: tukehdu kaasuusi ja tukehdu ohjuksiisi, Kuleba lisäsi.

Kreml taas väitti Ukrainan olevan vastuussa siviilien kärsimyksestä, koska se kieltäytyi suostumasta Venäjän vaatimuksiin.

Valko-Venäjä kannattaa Kiinan rauhansuunnitelmaa

Valko-Venäjä kannattaa Kiinan esittämää rauhansuunnitelmaa Ukrainan sotaan, kertoi Kiinassa vieraileva Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka keskiviikkona.

– Tapaamme tänään hyvin vaikeina aikoina, jotka vaativat uusia, tavanomaisesta poikkeavia lähestymistapoja ja vastuullista poliittista päätöksentekoa, Lukashenka sanoi.

– Tärkeintä on ennen kaikkea estää liukuminen globaaliin yhteenottoon, jossa ei ole voittajia. Siksi Valko-Venäjä on aktiivisesti tehnyt rauhanehdotuksia ja tukee täysin tekemäänne kansainvälistä turvallisuutta koskevaa aloitetta, presidentti jatkoi.

Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan evästi sodan osapuolia, jotta nämä "hylkäisivät kylmän sodan mentaliteetin ja rakentaisivat tasapuolista, tehokasta ja kestävää eurooppalaista turvallisuusarkkitehtuuria".

Ukraina ja sen liittolaiset ovat suhtautuneet erittäin epäilevästi Kiinan aloitteeseen. Venäjä on sanonut arvostavansa aloitetta, mutta on todennut, ettei edellytyksiä konfliktin rauhanomaiseen ratkaisuun tällä hetkellä ole.

Zelenskyin mukaan taistelut Bahmutista vain kiihtymään päin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan kansalleen, että Itä-Ukrainan rintaman Bahmutin kaupungista käytävät taistelut ovat vain kiihtymään päin. Venäjän joukot ovat yrittäneet vallata kaupunkia kuukausitolkulla.

Zelenskyin mukaan Venäjä ei piittaa siitä, kuinka paljon ihmishenkiä se hukkaa jatkuvissa hyökkäyksissään ukrainalaisten asemiin.

– Kuten ennenkin, Bahmutin tilanne on kaikkein vaikein. Venäjä ei ollenkaan laske ihmisiä lähettäessään heitä jatkuviin hyökkäyksiin, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan on arveltu joutuvan ennen pitkää vetäytymään kaupungista, mutta toistaiseksi maan hallinto ei näytä antavan periksi. Ukrainan asevoimien mukaan Bahmutiin lähetetään lisäjoukkoja, kertoo Kyiv Independent.

Taistelut Bahmutin kaupungin hallinnasta jatkuivat edelleen keskiviikkona raskaina.

Venäjä yrittää saavuttaa Donetskin rajat

Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi määräsi lisäjoukkojen lähettämisestä vierailtuaan rintamalla 25. helmikuuta, kertoi apulaispuolustusministeri Hanna Maljar televisiossa tiistaina.

– Bahmut on ollut vihamielisyyksien keskuksena jo useiden kuukausien ajan. Vihollinen on keskittänyt voimavaransa sinne, koska haluaa saavuttaa Donetskin alueen rajat, Maljar sanoi.

Ukrainalaisviranomaiset arvioivat, että Venäjän tavoitteena on kesään mennessä saada haltuunsa koko Donbassin alue, johon kuuluvat sekä Donetskin että Luhanskin alueet.