Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat määräsi Ericssonille lähes 200 miljoonan euron sakot lahjusskandaalista

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on määrännyt ruotsalaiselle verkkolaitevalmistaja Ericssonille 2,2 miljardin kruunun eli lähes 200 miljoonan euron sakot lahjusskandaalista Irakissa.

Sakot määrättiin, koska Ericsson oli rikkonut aiemman korruptiotapauksen jälkeen Yhdysvaltojen kanssa tekemäänsä sopimusta.

Ericsson kertoi viime vuoden helmikuussa, että se on saattanut maksaa lahjuksia terroristijärjestö Isisille Irakissa. Ericsson ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag Granskning alkoi kysellä yhtiöltä asiasta.

Ericsson oli yhtiön sisäisessä raportissa vuonna 2019 kertonut syyllistyneensä Irakissa laajaan korruptioon mutta salasi asian, kunnes SVT alkoi asiasta kysellä.

Ericsson oli tilinpäätöksessään varautunut 2,3 miljardin Ruotsin kruunun eli lähes 207 miljoonan euron sakkoihin Yhdysvalloilta. Kun sakko jäi ennakoitua pienemmäksi, Ericssonin osakekurssi nousi pörssissä.

Yhdysvallat kiinnostui tapauksesta tv-ohjelman jälkeen

Yhdysvaltojen oikeusministeriö kiinnostui asiasta, sillä se on tutkinut Ericssonin toimia jo aiemmin. Myös Ruotsissa aloitettiin tutkinta, mutta syyttäjänvirasto lopetti tutkinnan epäillystä lahjonnasta.

Ericsson on saanut aiemmin Yhdysvaltojen viranomaisilta 10 miljardin kruunun eli lähes 900 miljoonan euron sakot lahjusten antamisesta. Tuolloin yhtiö oli rikkonut korruption vastaisia sääntöjä useilla alueilla Afrikassa, Lähi-idässä sekä Kaakkois-Aasiassa.

Paljastusten jälkeen Ericssonin keväällä 2022 pidetyssä yhtiökokouksessa ei myönnetty vastuuvapautta yhtiön hallitukselle ja toimitusjohtaja Börje Ekholmille. Hallitus ja Ekholm saivat kuitenkin jatkaa tehtävissään.