Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lastenkirjailija Maikki Harjanne on kuollut – halusi Minttu-kirjojensa sankarittarelle nimen, jota ei 70-luvulla ollut kenelläkään oikealla lapsella

Lastenkirjailija Maija-Liisa "Maikki" Harjanne on kuollut 78-vuotiaana. Asian vahvisti perjantaina STT:lle Harjanteen tytär Tuuva Harjanne.

Hänen mukaansa Harjanne kuoli Lohjan sairaalassa Uudellamaalla perjantaina aamupäivällä.

– Olin paikalla isäni, eli äitini aviomiehen (elokuvaohjaaja Mikko Harjanteen), kanssa. Kyseessä oli lyhyt ja aika yllättävä sairaus, Tuuva Harjanne kertoi.

Harjanteen kuolemasta uutisoi aiemmin muun muassa Ilta-Sanomat.

Maikki Harjanne tunnettiin erityisesti Minttu-lastenkirjoistaan, joita hän kirjoitti 1970-luvun lopusta saakka.

Minttu-sarjan lisäksi Harjanne kirjoitti muun muassa Vanttu- sekä Alma ja Ruttu -kirjoja. Osa Harjanteen kirjoista on käännetty myös muille kielille, kuten ruotsiksi ja saksaksi. Kirjojen ohella Harjanne teki myös sarjakuvia ja animaatioita.

Hänet palkittiin muun muassa nuorisokirjallisuuden valtionpalkinnolla, lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja Pro Finlandia -mitalilla.

Harjanteella on tyttärensä Tuuvan lisäksi toinen lapsi, Lauri, joka syntyi ensimmäisestä liitosta kirjailija Hannu Mäkelän kanssa.

Peppi Pitkätossun lukeminen oli lapsuuden tärkeimpiä muistoja

Maikki Harjanne syntyi Inkeroisissa Kymenlaaksossa joulukuussa vuonna 1944. Harjanne kertoi STT:n 60-vuotisjuhlajutussa vuonna 2004, että hänen lapsuuden tärkeimpiä muistojaan oli Peppi Pitkätossun lukeminen ystävättären luona.

– Ystävättäreni äiti luki meille Peppiä. Hän myös kuvitti sitä samaan aikaan ja paistoi köyhiä ritareita, Harjanne muisteli tuolloin.

– Olimme aina vintillä, jonka peltikattoon sade ropisi. Tällainenkin voi olla ihmisen elämässä merkittävä asia.

Harjanteesta piti tulla aluksi kuvanveistäjä ja sitten näyttelijä. Haaveet jälkimmäisestä urasta kaatuivat teatterikorkeakoulun pääsykokeissa vaadittuun lääkärintodistukseen – siihen kun ei Harjanteella ollut varaa.

Hän valmistui lopulta kuvaamataidon opettajaksi vuonna 1970 Taideteollisesta oppilaitoksesta. Hän teki valmistumisensa jälkeen opettajantöitä muun muassa Helsingin normaalilyseossa ja omassa opinahjossaan Taideteollisessa.

Harjanne teki myös lastenohjelmia televisioon ennen siirtymistään lastenkirjojen pariin.

Harjanne halusi kirjojensa sankarittarelle nimen, jota ei ollut kenelläkään oikealla lapsella. Minttu-nimeä ei vielä 1970-luvulla löytynyt nimipäiväkalenterista.

Nykyään nimi on Suomessa vakiintunut. Syy voi olla juuri Harjanteen kirjoissa.

– Eräs nimitutkija sanoi, että nimen suosio johtuu yksinomaan Minttu-kirjoista, Harjanne kertoi vuonna 2004.

– Hänen mukaansa on aika harvinaista, että joku nimi yleistyy kirjan mukaan.