Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taistelut jatkuvat Bahmutissa ja Wagnerin johtaja väittää kaupungin olevan lähestulkoon saarrettu – "Intensiivisiä taisteluja kaupungissa ja sen ympäristössä"

Ukrainan itäosassa sijaitsevassa Bahmutissa ja kaupungin ympäristössä käydään intensiivisiä taisteluita, ja Venäjä kokoaa edelleen joukkoja alueelle kaupungin valtaamiseksi, sanoo Ukrainan puolustusministeriö viestipalvelu Telegramissa. Asiasta ovat kertoneet englanniksi muun muassa yhdysvaltalaiset Washington Post ja CNN.

– Venäläismiehittäjät ovat lähettäneet Wagner-ryhmän kaikkein koulutetuimpia yksiköitä sekä muita Venäjän asevoimien tavallisia yksiköitä kaupunkia valtaamaan. Intensiivisiä taisteluja käydään kaupungissa ja sen ympäristössä, Ukrainan asevoimat sanoi CNN:n mukaan.

Bahmutin hallinnasta on käyty kovia taisteluja jo viikkokausia. Kaupungilla ei ole juurikaan strategista merkitystä, mutta symbolisesti sillä on suuri merkitys.

Ukrainalaisjoukot räjäyttivät rautatiesillan

CNN:n ja Guardianin mukaan ukrainalaisjoukot ovat räjäyttäneet Bahmutissa rautatiesillan jäänteet. Tapauksesta on levinnyt sosiaalisessa mediassa videokuvaa. CNN on onnistunut paikantamaan videon kuvatun Bahmutissa.

Ukrainan joukot vahingoittivat siltaa aiemmin elokuussa, ja rakennelma oli ottanut sittemmin vielä lisää vahinkoa.

Videota sillan hallitusta räjäyttämisestä jaettiin laajalti perjantaina, kuin myös vahvistamattomia raportteja siitä, että räjäytys olisi merkki siitä, että ukrainalaisjoukot valmistautuvat vetäytymään kaupungista.

Kaupungissa toimiva 46. prikaati kiisti väitteet ja sanoi sillan olleen jo käyttökelvoton.

– Silta, jota nyt esitetään todisteena sille, että olemme lähdössä, räjäytettiin kauan sitten. Ne, jotka ovat Bahmutissa, tietävät sen, sotilaat sanoivat ja painottivat tuoreen räjähdyksen olleen kontrolloitu.

– Älkää levittäkö paniikkia, sotilaat lisäsivät ja sanoivat, että joen voi ylittää ilman siltaakin.

Wagner-pomo: "Pihdit ovat kiristymässä"

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on CNN:n mukaan sanonut Bahmutin olevan lähestulkoon saarrettu ja kehottanut Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä määräämään ukrainalaisjoukot vetäytymään kaupungista. Guardian puolestaan muotoilee Prigozhinin sanoneen, että kaupunki on "käytännössä saarrettu".

Prigozhinin mukaan jäljellä on vain yksi tie kaupunkiin. Wagner-pomo kommentoi tilannetta kaupungin laitamilla kuvatussa videossa, joka julkaistiin Prigozhinin sosiaalisen median kanavilla.

– Pihdit ovat kiristymässä, hän sanoi videolla.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä näyttää väliaikaisesti vähentäneen pyrkimyksiään saartaa Bahmutin ja painopiste on mahdollisesti siirtynyt siihen, että Ukrainan joukkoja painostetaan vetäytymään kaupungista.

Ukraina torjui Prigozhinin puheet disinformaatiokampanjana

Ukraina torjui Prigozhinin puheet ja kutsui niitä disinformaatiokampanjaksi.

– Tämä on osa Ukrainan väestöä vastaan suunnattua disinformaatiokampanjaa paniikin levittämiseksi sekä ylimmän sotilaallisen ja poliittisen johdon provosoimiseksi, Ukrainan strategisen viestinnän keskus sanoi perjantaina.

Keskus korosti sitä, että Prigozhinin video oli kuvattu Bahmutin laitamilla, ei kaupungin sisällä. Arvio videon kuvauspaikasta vastaa CNN:n tekemää paikannusta ja analyysiä.

– Venäjän sotilasjohto välttää vierailua etulinjassa, eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun Prigozhin esittää olevansa etulinjassa, keskus lisäsi.

- - - - - -

Korjattu aiempaa uutista klo 19.03: Prigozhin sanoi Bahmutin olleen lähestulkoon saarrettu, ei saarrettu, niin kuin aiemmin kerrottiin. Lisätty myös maininta Guardianin muotoilusta "käytännössä saarrettu".