Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden lakot päättyvät – AKT ja ALT hyväksyivät neuvottelutulokset työriidoissa

Neuvottelutulokset linja-autoalan ja huoltokorjaamoalan työriidoissa on hyväksytty, ja käynnissä olleet lakot päättyvät välittömästi.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) kertoi hieman ennen puoltayötä, että liiton hallitus on hyväksynyt neuvottelutuloksen linja-autonkuljettajien ja huoltokorjaamojen työehtosopimuksista. Myös Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) on hyväksynyt sopimukset.

Lakot bussiliikenteessä ja huoltokorjaamoissa loppuvat välittömästi, mutta viimeistään töihin palataan AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan maanantaina. Lakot ehtivät kestää kolme päivää.

Työehtosopimusten sovittelua jatkettiin perjantaina aamukymmenestä lähtien sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Osapuolet pääsivät päivän aikana ensin neuvottelutulokseen huoltokorjaamojen osalta ja myöhemmin illalla myös linja-autohenkilökunnan osalta.

– Olemme AKT:ssä tyytyväisiä sekä solmittuihin työehtosopimuksiin että työtaisteluiden päättymiseen. Kaikkiin tavoitteisiin ei tällä kertaa päästy, mutta sopimuksen syntyminen vaatii yleensä kompromissien tekemistä. Kokonaisuuteen voi olla ainakin osittain tyytyväinen, sanoo AKT:n Kokko liiton tiedotteessa.

Neuvotteluja on käyty työ- ja lepoajoista

Aiemmin perjantaina Kokko sanoi tiedotteessa, että linja-autoalan sovittelun keskiössä ovat olleet työ- ja lepoajat.

– Neuvotteluja käydään työhönsidonnaisuusajasta ja työpäivän pituudesta eli maksimiajasta, Kokko sanoi.

Työaikoihin saatiinkin AKT:n mukaan paikallisen sopimisen malli työhönsidonnaisuusajan merkittävälle lyhentämiselle.

– Nykyisellään tämä tarkoittaa linja-autonkuljettajalla 11,5 tunnin pituista päivää työpäivän alkamisesta sen päättymiseen, neuvottelutuloksen hyväksymisen jälkeen julkaistussa tiedotteessa kerrotaan.

Sopimukset pitävät sisällään myös muun muassa kuuden prosentin palkankorotukset, arkipyhäkirjauksen, rinnakkaissopimusten kiellon sekä sosiaalitilatyöryhmän. Kaikki määräykset eivät AKT:n mukaan koske molempia työehtosopimuksia.

AKT hylkäsi viime tiistaina sovittelija Jukka Ahtelan antaman sovintoehdotuksen. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt ehdotuksen.

Lakot huoltokorjaamo- ja linja-autoalalla alkoivat keskiviikkona. Jos yhteisymmärrykseen ei olisi päästy, huoltokorjaamoalan lakko olisi päättynyt ensi viikon keskiviikkona ja bussilakko ensi viikon perjantaina.

AKT oli antanut myös varoitukset kahdesta uudesta maaliskuulle kaavaillusta lakkojaksosta.

Bussiliikenne palaamassa normaaliksi maanantaina

AKT:n mukaan töihin paluu tapahtuu mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään maanantaina alkavaan ensimmäiseen vuoroon. Linja-autoliikenteen voi odottaa normalisoituvan lakon jälkeen kokonaan vasta maanantaina.

Esimerkiksi Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo, että bussiliikenne alueella palaa vähitellen normaaliksi lauantaista alkaen. HSL:n mukaan matkustajien kannattaa varautua siihen, että vuoroja voi vielä viikonloppuna jäädä ajamatta.

Myös Turun seudun joukkoliikenne Föli tiedottaa, että liikenne palaa normaaliksi viimeistään maanantaina. Viikonlopun ajan joukkoliikenteessä voi vielä olla häiriöitä.

---

STT-työryhmä: Arttu Mäkelä, Simu Perälä, Mia Peltola, Saara-Miira Kokkonen