Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauneusalan yrittäjän ihmiskauppasyytteiden käsittely alkaa käräjillä – epäillään muun muassa pestanneen lapsia pyykinpesijöiksi

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä hieronta- ja kauneusalan yrittäjän syytteitä ihmiskaupasta ja useista muista rikoksista.

Hänen epäillään muun muassa houkutelleen kotimaansa kansalaisia Suomeen töihin turistiviisumilla. Poliisin mukaan työntekijöiden työpäivät olivat pitkiä ja palkka selvästi luvattua pienempi. He saivat palkkaa noin 30 prosenttia asiakaskäynnin hinnasta ja keskimäärin yhden vapaapäivän viikossa. Yhden ihmisen epäillään tehneen työtä kokonaan ilman palkkaa.

Poliisi epäilee yrittäjän maksaneen laittomien työntekijöiden palkkoja käteisellä ja sen jälkeen poistaneen käteisellä maksetut asiakaskäynnit yrityksen asiakasvarausjärjestelmästä. Yrityksen kirjanpidon epäillään olevan harhaanjohtava.

– Epäilemme, että yrittäjä manipuloi yrityksen ajanvarausjärjestelmää. Hän muutti työntekijöiden nimiä ja muokkasi ajanvarauksia perutuiksi tai harjoitteluiksi, kertoi tutkinnanjohtaja Nils Majewski tiedotteessa aiemmin.

Vuokrat vähennettiin palkoista

Poliisin mukaan epäilty lupasi maksaa palkat laittomasti töitä tehneille asianomistajille sitten, kun nämä olisivat saaneet tehdä töitä laillisesti. Palkkoja jäi kuitenkin poliisin mukaan maksamatta.

Osa työntekijöistä asui työnantajan olohuoneessa ja myöhemmin tämän vuokraamassa asunnossa, jossa heille oli tarjolla ainoastaan patjat lattialla, poliisi kertoi. Heidän kunkin epäillään maksaneen asumisestaan noin 250 euroa kuussa. Vuokrat vähennettiin palkoista.

Syytetyn epäillään myös teettäneen töitä lapsilla.

– Epäillyllä työskenteli myös 11–14-vuotiaita lapsia, jotka pesivät yrityksen pyykkejä epäillyn kotiosoitteessa. Yksi lapsi teki töitä yrityksen toimipisteessä asiakaspalvelussa. Lapset olivat töissä vain muutaman viikon ajan. Hierontatyössä ei työskennellyt lapsia, Majewski sanoi.

Useita syytekohtia

Yrittäjää syytetään ihmiskaupasta, laittoman maahantulon järjestämisestä, veropetoksesta, luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja työeläkevakuutusmaksupetoksesta.

Helsingin poliisilaitoksen alueellinen työperäinen ihmiskaupparyhmä tutki rikosepäilyjä syksyn ja talven aikana. Syyttäjän mukaan epäilty on kiistänyt syyllistyneensä asiassa vakaviin rikoksiin.