Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Jopa kolme neljästä nuoresta aikuisesta aikoo äänestää eduskuntavaaleissa, raskaana olevien ja imettävien äitien aliravitsemus jyrkässä kasvussa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Finnwatchin raportti: Alkon hankintaketjuissa Etelä-Afrikassa on ihmisoikeusloukkauksia - Alko pitää syytöksiä vakavina

Kansalaisjärjestö Finnwatch kertoo havainneensa monenlaisia ihmisoikeusloukkauksia Alkon eteläafrikkalaisissa hankintaketjuissa. Järjestön raportissa mainitaan muun muassa kehnot asuinolosuhteet, syrjintä työhönotossa ja palkkauksessa sekä puutteet työterveydessä ja -turvallisuudessa.

Raporttia varten on haastateltu työntekijöitä viljelytiloilta, joissa viljeltyjä rypäleitä käytetään 11 Alkon vakiovalikoimaan kuuluvan viinin tuotannossa.

Alkon mukaan syytökset ovat vakavia ja epäkohtia lähdetään korjaamaan. Etelä-Afrikan hankintaketjuissa on Alkon mukaan viime vuosien aikana jo tapahtunut edistystä laajan yhteistyön ansiosta.

Kysely: Jopa kolme neljästä nuoresta aikuisesta aikoo äänestää eduskuntavaaleissa

Jopa kolme neljästä nuoresta aikuisesta sanoo aikovansa äänestää kevään eduskuntavaaleissa. Valtion nuorisoneuvoston teettämän kyselyn perusteella lähes joka toinen 18–29-vuotias sanoo äänestävänsä varmasti ja noin kolmannes todennäköisesti.

Äänestämään aikovista valtaosa kokee sen kansalaisvelvollisuutena ja uskoo, että näin voi vaikuttaa yhteiskuntaan.

Tärkeimmät syyt jättää äänestämättä ovat puolestaan kokemus siitä, ettei tunne valtakunnanpolitiikkaa sekä vaikeus löytää sopivaa ehdokasta.

Kantar Publicin internetpaneeliin vastasi noin tuhatviisisataa 18–29-vuotiasta Manner-Suomessa tammi-helmikuun taitteessa. Tulosten luottamusväli on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Oikeuskanslerilta tänään ratkaisu kanteluihin ex-ministeri Katri Kulmunin viestintäkoulutushankinnoista

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antaa tänään ratkaisunsa kanteluihin entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) viestintäkoulutuksista. Kanteluissa arvosteltiin Kulmunin osallistumista työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön maksamiin, yksityiseltä yritykseltä hankittuihin viestintäkoulutuksiin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime kuussa Kulmunin tuolloisen erikoisavustajan petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta viestintävalmennushankinnoissa. Oikeus katsoi, että ministeriöitä erehdytettiin maksamaan koulutuksia, jotka liittyivät Kulmunin rooliin keskustapuolueen puheenjohtajana, eivätkä varsinaisesti ministerin työhön.

Veturinkuljettajia koskevan työriidan sovittelu jatkuu

Veturinkuljettajia koskevan työriidan sovittelu jatkuu iltapäivällä.

Rautatiealan Unioni RAU hylkäsi kuljettajia koskevan sovintoesityksen viime torstaina. Palvelualojen työantajat Palta oli valmis hyväksymään sen.

Molemmat osapuolet kuitenkin hyväksyivät sovintoehdotuksen, joka koski asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta ja toimistotehtäviä.

Jos sopua ei saada aikaiseksi, junaliikennettä uhkaa lakko aikaisintaan 20. maaliskuuta. Lakon oli tarkoitus alkaa alun perin tämän viikon maanantaina, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sitä valtakunnansovittelijan esityksestä kahdella viikolla.

Jo nyt on voimassa RAUn ilmoittama veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Ingegerd oli ensimmäinen historiankirjoituksissa mainittu suomalaisnainen

Ensimmäinen suomalainen historiankirjoituksen nimeltä tuntema nainen oli etunimeltään Ingegerd.

Ingegerd kuoli Turun seudulla vuoden 1290 tienoilla. Hänen hautakivensä on nykyisin Turun Maarian kirkon sakastissa.

Naiset ovat olleet keskiajalla Pohjoismaissa arvostettuja varsinkin emäntinä ja äiteinä. Naiset eivät olleet kokonaan vailla valtaa tai omaisuutta, sillä naisilla oli oikeus periä maata. Miehet saattoivat joutua sotaan, ja silloin naiset usein käyttivät päätösvaltaa kartanolla, kauppahuoneissa ja maatilalla.

Nato-ratifiointia panttaavan Unkarin edustajat aloittavat kierroksensa Ruotsista

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointia puivan Unkarin lähettämä valtuuskunta vierailee tänään Ruotsissa. Unkarin pääministeri Viktor Orbanin puoluetoverin ja parlamentin varapuhemiehen Csaba Henden johtama valtuuskunta tapaa Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin.

Valtuuskunta jatkaa Ruotsista matkaa Suomeen, jossa se tapaa keskiviikkona eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) ja eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia.

Zelenskyi sanoo kehottaneensa asevoimiaan löytämään lisäjoukkoja Bahmutin puolustukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut ohjeistaneensa maansa asevoimia löytämään lisäjoukkoja Bahmutin kaupungin puolustukseen. Zelenskyi käsitteli Bahmutin vaikeaa tilannetta jälleen jokailtaisessa puheessaan kansalle.

Presidentti vakuutti, etteivät ukrainalaisjoukot ole vetäytymässä kaupungista. Zelenskyin mukaan mitään osaa Ukrainasta ei voida hylätä.

Itä-Ukrainan Bahmutia ei pidetä strategisesti erityisen merkittävänä, mutta tästä huolimatta kaupungista on tullut Ukrainan sodan symbolinen palkinto, josta on taisteltu kiihkeästi kuukausien ajan. (Lähde: AFP)

Raskaana olevien ja imettävien äitien aliravitsemus jyrkässä kasvussa

YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että raskaana olevien ja imettävien äitien aliravitsemus on jyrkässä kasvussa.

Vuodesta 2020 aliravitsemus on lisääntynyt 25 prosentilla 12 maassa, jotka ovat maailman ruokakriisin keskiössä. Järjestö painottaa, että tällä on merkittävä vaikutus lasten terveyteen.

Unicefin tuoreen raportin mukaan yli miljardi naista ja nuorta tyttöä kärsii aliravitsemuksesta. Suurin osa heistä asuu maailman köyhimmillä alueilla Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. (Lähde: AFP)

Meksikossa satoja siirtolaisia löytyi tien varteen hylätystä rekasta - mukana yli sata lasta ilman huoltajia

Meksikossa tien varteen hylätystä rekasta löytyi noin 340 Keski- ja Etelä-Amerikasta lähtöisin olevaa paperitonta siirtolaista, joista 103 oli yksin tulleita lapsia. Suurin osa alaikäisistä on kotoisin Guatemalasta, Meksikon viranomaiset kertovat.

Itäisestä Veracruzin osavaltiosta sunnuntaiyönä löytynyt rekka oli jaettu kahteen kerrokseen, jotta kyytiin oli saatu mahdutettua enemmän ihmisiä.

Rekat ovat yksi vaarallisimmista tavoista, joilla ihmissalakuljettajat tuovat paperittomia siirtolaisia Meksikon läpi Yhdysvaltoihin. Viime kesäkuussa yli 50 ihmistä kuoli, kun heidät oli hylätty tulikuumaan rekkaan Yhdysvaltain Texasissa. (Lähde: AFP)

Japanilaisen H3-avaruusraketin matka epäonnistui - avaruusjärjestö aktivoi raketin itsetuhojärjestelmän

Uuden sukupolven japanilaisen H3-avaruusraketin matka epäonnistui nousun jälkeen tiistaina.

Toisin kuin epäonnistuneessa yrityksessä viime kuussa, tällä kertaa raketin laukaisu onnistui ja se saatiin ilmaan. Japanin avaruusjärjestön live-seurannan mukaan raketin vauhti alkoi kuitenkin hidastua nousun jälkeen.

Todettuaan, ettei raketti voi onnistua tehtävässään, avaruusjärjestö aktivoi sen itsetuhojärjestelmän. (Lähde: AFP)

Brentford voitti vierailleen Fulhamin 3-2

Jalkapallon Englannin Valioliigassa Brentford on voittanut vierailemassa olleen Fulhamin 3–2. Brentfordin maalisaldon avasi Ethan Pinnock heti 6. minuutilla, mutta Fulhamin Manor Solomon tasoitti 39. minuutilla päättäen ensimmäisen puoliajan tasatilanteeseen.

Toisella puoliajalla Ivan Toney vei rangaistuspotkulla Fulhamin jälleen johtoon 51. minuutilla. Fulhamin johtoasemaa vahvisti Mathias Jensenin maali 85. minuutilla. Lisäajalla Fulhamin Carlos Vinicius onnistui vielä tekemään maalin minuutilla 90+9, mutta se ei riittänyt voittoon.