Kunta- ja hyinvointialuetyönantajat (KT) ja alan pääsopijajärjestöt ovat hyväksyneet alan työ- ja virkaehtosopimuksiin 2022–2025 liittyvän neuvotteluratkaisun niin sanotusta perälautatarkastelusta.
Sovintoesityksen mukaisen tarkastelun seurauksena kunta- ja hyvinvointialan palkankorotukset tälle ja ensi vuodelle kohoavat aiemmin sovitusta. Palkankorotukset koskevat yli 420 000 palkansaajaa.
Alan pysyvät henkilökustannukset nousevat tänä vuonna 1 prosentilla ja ensi vuonna 1,1 prosentilla. Osa palkankorotuksista on kaikille maksettavia yleiskorotuksia ja osa paikallisesti sovittavia järjestelyeriä.
Lisäksi alan täysi-ikäiselle henkilöstölle on luvassa kesäkuulle 467 euron kertapalkkio.
Tarkastelun taustalla on tiettyjen yksityisten toimialojen yleinen sopima palkankorotuslinja. Sovitut verrokkisopimukset ovat teknologiateollisuuden työntekijöiden, kemian perusteollisuuden ja kuorma-autoalan työehtosopimukset.
– Yksityisten alojen viimeaikaiset työmarkkinaratkaisut nostavat olennaisesti kaikkien alojen työvoimakustannuksia, niin myös kunta- ja hyvinvointialan. Perälautatarkastelulla saimme kunta- ja hyvinvointialan viime vuoden perusratkaisun yleisen linjan mukaiseksi. Sopijaosapuolten tarkoituksena on ollut ottaa huomioon verrokkialojen sopimusten kustannusvaikutukset, vaikka ratkaisut pitkittyivät arvioidusta, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen toteaa tiedotteella.
Myös hyvinvointialueiden sote-henkilöstöä koskevan SOTE-sopimuksen vaikutukset tiettyihin kunta-alan sopimuksiin on katsottu uusiksi. Kyseisen erillistarkastelun perusteella varhaiskasvatuksen henkilöstö saa kesäkuussa 120 ja 150 euron kertapalkkiot. 120 euron palkkio maksetaan kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen liitteen viisi piirissä olevia ja 150 euron palkkio opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen G-osion piirissä olevia.
Samalla sopimuksen osapuolet luopuivat mahdollisuudesta irtisanoa kunta- ja hyinvointialan työ- ja virkaehtosopimukset ennen niiden voimassaolon päättymistä 30.4.2025.
KT:n hyvinvointialuejaosto hyväksyi tiistaina myös uuden työ- ja virkaehtosopimuksen hyinvointialueille. Sen nimi on Hyvinvointialan yleinen virka- ja työehtosopimus HYVTES. Sopimus määrittää työsuhteen yleiset edut kaikille hyvinvointialueilla työskenteleville, joiden lisäksi sen piiriin kuuluu suoraan noin 25 500 palkansaajaa, kuten esimerkiksi palomiehiä ja hallintohenkilöstöä.