Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Georgiassa protestit kiisteltyä agenttilakiesitystä vastaan jatkuivat

Kaukasian Georgiassa ainakin 2 000 mielenosoittajaa vastusti keskiviikkona Tbilisissä kiistanalaista lakiesitystä, jolla eri tahoja pyrittäisiin nimeämään ulkomaisiksi agenteiksi. Lakiesitys sai alustavasti tiistaina tukea Georgian parlamentissa.

Lakiesityksen mukaan esimerkiksi tiedotusvälineet ja kansalaisjärjestöt, joilla on kansainvälisiä yhteyksiä, joutuisivat tulevaisuudessa rekisteröitymään. Myös Venäjällä on vastaavanlainen laki.

Pääoppositiopuolue kehotti keskiviikkona jatkamaan mielenosoituksia lakiesitystä vastaan. Poliitikko Nika Melia kehotti georgialaisia kokoontumaan joka iltapäivä keskustan Rustaveli-kadulle pääkaupunki Tbilisissä.

Poliisi käytti tiistaina kyynelkaasua ja vesitykkejä hajottaakseen tuhansien ihmisten mielenosoituksen. Ainakin yhden mielenosoittajan kerrottiin heittäneen polttopullon mellakkapoliisien joukkoon.

Presidentti asettui tukemaan mielenosoittajia

Georgian presidentti Salome Zurabishvili on asettunut tukemaan mielenosoittajia ja sanoi käyttävänsä veto-oikeuttaan estääkseen lain voimaantulon.

– Olen teidän tukenanne, sillä edustatte tänään vapaata Georgiaa, joka näkee tulevaisuutensa Euroopassa eikä anna kenenkään varastaa tätä tulevaisuutta, Zurabishvili sanoi Yhdysvalloissa nauhoitetulla videolla.

Zurabishvili on parhaillaan virallisella vierailulla Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen Georgian-suurlähetystö kutsui lakiesitystä Venäjän hallinnon inspiroimaksi ja sanoi, että se on ristiriidassa Georgian EU-jäsenyystoiveiden kanssa.

Georgialaisviranomaisia kohtaan on esiintynyt enenevässä määrin kansainvälistä kritiikkiä, sillä maan on katsottu lipsuneen demokraattisten uudistusten osalta. Kritiikkiä on kerännyt osakseen muun muassa päätös vangita maan entinen presidentti Mihail Saakashvili. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on esimerkiksi kutsunut Saakashvilin tuomiota poliittiseksi kostoksi.

Zelenskyi kiittää georgialaisia Ukrainan lippujen pitämisestä esillä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on illan lausunnossaan kiittänyt georgialaisia Ukrainan lippujen pitämisestä esillä ja Ukrainan kansallislaulun soittamisesta pääkaupunki Tbilisissä. Zelenskyin mukaan ei ole sellaista ukrainalaista, joka ei toivoisi demokraattista ja eurooppalaista menestystä Georgialle.

Mielenosoittajat Georgiassa ovat heiluttaneet myös EU:n lippuja. Zelenskyi sanoi lausunnossaan, että Ukraina haluaa EU:hun ja tulee pääsemään siihen. Zelenskyin mukaan Ukraina haluaa myös Georgian ja Moldovan osaksi unionia.

– Kaikki Euroopan vapaat kansat ansaitsevat tämän, hän painotti.

Georgia haki EU-jäsenyyttä yhdessä Ukrainan ja Moldovan kanssa Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Kesäkuussa EU-johtajat antoivat Ukrainalle ja Moldovalle virallisen ehdokasmaan statuksen, mutta Georgian on ensin toteutettava uudistuksia. Sekä Naton että EU:n jäsenyydellä on kyselyiden perusteella vankka tuki georgialaisten keskuudessa.

Yhdysvallat on vedonnut Georgian hallitukseen rauhanomaisten mielenosoitusten sallimiseksi. Ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kertoi maan tukevan georgialaisia.