Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikassa kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään tuhoisan junaturman jälkimainingeissa

Kreikassa yli 50 000 ihmistä on tänään osoittanut mieltään reilu viikko maan historian tuhoisimman junaturman jälkeen, kertoo poliisi. Mielenosoituksia järjestettiin ympäri maata, ja lisäksi tuhannet työntekijät järjestivät ulosmarssin työpaikoiltaan.

Mielenosoitukset yltyivät tänäänkin rajuiksi yhteenotoiksi poliisin ja joidenkin mielenosoittajien välillä. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan poliisi on pääkaupungissa Ateenassa käyttänyt kyynelkaasua, kun mielenosoittajat ovat heitelleet palopommeja. Naamioituneiden mielenosoittajien kerrotaan myös heitelleen mellakkapoliiseja polttopulloilla ja kivillä.

Ainakin 57 ihmistä sai surmansa viikko sitten tiistaina, kun matkustajajuna ja tavarajuna törmäsivät Ateenan ja Thessalonikin välisellä rataosuudella lähellä Larissan kaupunkia. Viime päivinä kasvaneissa protesteissa mielenosoittajat ovat syyttäneet turmasta viranomaisten ja rautatieyhtiön piittaamattomuutta. Turma oli Kreikan historian pahin.

Junassa on kerrottu olleen noin 350 ihmistä, joista monet olivat nuoria opiskelijoita.

"Ennennäkemätön kansallinen tragedia"

Larissan asemapäällikkö pidätettiin sunnuntaina syytettynä osallisuudesta turmaan, ja häntä uhkaa pahimmillaan elinkautinen vankeus. Turman seurauksena myös maan liikenneministeri joutui eroamaan.

Tänään ennen mielenosoituksia uusi liikenneministeri Giorgos Gerapetritis lupasi kohentaa rautateiden turvallisuutta, kertoi kreikkalainen Ekathimerini-lehti.

– Minäkin haluan ilmaista syvän suruni tapahtuneesta. Tämä on ennennäkemätön kansallinen tragedia, joka on jättänyt jälkensä meihin kaikkiin sen tuhoisuuden takia, ministeri sanoi lehden mukaan lehdistötilaisuudessa.

Hän lupasi, että hallitus muun muassa nopeuttaa rautatieverkon automaattiohjaus- ja signaalijärjestelmän uusimista. Hänen mukaansa asiasta on oltu yhteydessä ranskalaiseen junanvalmistajakonserniin Alstomiin.

Lisäksi kaikille juna-asemille tulee jatkossa kaksi asemapäällikköä yhden sijasta. Vahvistamattomien tietojen mukaan syytteeseen asetettu asemapäällikkö oli turmahetkellä yksin, vaikka kyseessä tiedettiin olevan erittäin vilkas matkustusajankohta.

- - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP