Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunisian rannikkovartiosto sanoo pelastaneensa Välimereltä yhden yön aikana reilut tuhat siirtolaista

Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Tunisian edustalta pelastettiin perjantain vastaisena yönä reilut tuhat Eurooppaan pyrkinyttä afrikkalaista, Tunisian rannikkovartiosto sanoi perjantaina.

Viime kuussa Tunisian presidentti Kais Saied määräsi virkamiehet pikaisiin toimiin laittoman maahanmuuton estämiseksi. Saied väitti lisäksi vastoin todisteita, että Tunisiassa on käynnissä rikollinen vehkeily, jolla pyritään muuttamaan Tunisian väestörakennetta.

Saied väitti myös maahanmuuttajien olevan vastuussa suuresta osasta Tunisian rikollisuudesta, mikä on johtanut väkivaltaisuuksiin, häätöihin ja muihin kostotoimiin heitä vastaan. Monet ovat paenneet maasta väkivaltaisuuksien aallon vuoksi.

Valtaosa torstain ja perjantain välisenä yönä pelastetuista siirtolaisista oli Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, mutta pelastettujen joukossa oli rannikkovartioston mukaan myös 54 tunisialaista.

Rannikkovartioston edustajan mukaan yön aikana estettiin ainakin 25 merenylittämisyritystä.

Aiemmin tällä viikolla 14 afrikkalaista hukkui Välimerellä, kun kaksi siirtolaisvenettä upposi Tunisian edustalla. Asiasta kertoi kuolemien tutkinnasta vastaavan tuomioistuimen edustaja torstaina.

Itsevaltainen johtaja yritti perua aiempia puheitaan

Tunisian taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien foorumin (FTDES) virallisista lähteistä keräämien lukujen mukaan noin 12 miljoonan asukkaan Tunisiassa asuu noin 21 000 paperitonta siirtolaista muualta Afrikasta.

Itsevaltainen presidentti Saied on saanut aiemminkin runsaasti kritiikkiä, sillä hän on käytännössä kaapannut vallan maassa. Tunisia painii myös inflaation kanssa ja kärsii välttämättömyystavaroiden puutteesta.

Maailmanpankki käytännössä keskeytti uusien lainojen myöntämisen Tunisialle Saiedin helmikuisten kommenttien jälkeen.

Keskiviikkona hän pyrki perumaan aiempia puheitaan maahanmuuttajista. Saied sanoi, että hänen puheensa oli ymmärretty tavalla, jolla haluttiin aiheuttaa Tunisialle harmia.

– Tätä afrikkalaisia koskevaa puhetta ei voi tulkita rasismiksi, kuten jotkut ovat viime päivinä tehneet, Saied väitti.

Hän sanoi myös olevansa afrikkalainen ja ylpeä siitä.

Italia sanoi helmikuussa, että viime vuonna Tunisiasta saapui Italiaan yli 32 000 siirtolaista, joiden joukossa oli myös 18 000 tunisialaista. Tuhannet muut ovat vuorostaan lähteneet naapurimaa Libyasta.