Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän kevään ylioppilaat saavat uudenlaisen todistuksen, joka on aiempaa hankalampi väärentää

Tämän kevään ylioppilaat ovat ensimmäisiä, jotka saavat ylioppilastodistuksensa myös digitaalisena, kertoo ylioppilastutkintolautakunta (YTL).

Paperinen todistus lähetetään kuitenkin myös jatkossa kaikille uusille ylioppilaille heidän omaan lukioonsa.

– Paperinen todistus on arvokas perinne, jota haluamme jatkaa. Moni haluaa esitellä sitä ylioppilasjuhlissa sukulaisille ja ystäville, YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo tiedotteessa.

Myös todistuksen tekstisisällöt ja visuaalinen ilme muuttuvat.

Digitaalinen todistus on YTL:n mukaan tulossa jälkikäteen myös niille jo valmistuneille ylioppilaille, jotka ovat aloittaneet tutkintonsa suorittamisen keväällä 2008 tai myöhemmin.

Pdf-muodossa oleva digitaalinen todistus helpottaa hakemista erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin, joihin todistus lähetetään yleensä digitaalisena. Se on myös hankalampi väärentää kuin paperinen.

Tämän kevään tutkinto on myös ensimmäinen kerta, kun pääosa ylioppilaista valmistuu uuden tutkintorakenteen mukaisesti.

Vuosi sitten voimaan tullut tutkintorakenteen uudistus nosti ylioppilastutkintoon vaadittavien kokeiden vähimmäismäärän neljästä viiteen. Jo ennen uudistusta vuosina 2020 ja 2021 ylioppilastutkinnossa on suoritettu keskimäärin 5,5 koetta.

Kirjoitusurakka alkaa ensi tiistaina

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat ensi viikon tiistaina äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella.

Ylioppilastutkintoon on ilmoittautunut yhteensä 45 600 kokelasta, mikä on noin 700 vähemmän kuin viime keväänä.

Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on noin 137 500 eli noin 2 500 vähemmän kuin vuosi sitten. Lukuihin sisältyvät sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että ne, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.

Reaaliaineista suosituimpia ovat ilmoittautumisten perusteella tänäkin keväänä fysiikka, psykologia, kemia ja yhteiskuntaoppi.

Kokeiden uusiminen on hieman vähentynyt viime keväästä. Hyväksytyn kokeen uusintaan ilmoittautui noin 22 800 ihmistä ja hylätyn kokeen uusintaan noin 4 000.

– Uusintojen määrä on ollut pienessä laskussa syksyn 2021 tutkinnosta alkaen. Lasku koskee sekä hyväksyttyjen että hylättyjen kokeiden uusintoja. Hyväksytty koe uusitaan yleensä vain kerran, Tähkä sanoo.